Hírek

Kitzinger Szonja

2025. február 24.

Közel 50 nap múlva veszi kezdetét a 2025-ös Oszakai Világkiállítás, amelyen Magyarország ‒ mintegy 160 ország egyikeként ‒ nemzeti pavilonnal képviselteti magát. A pavilon gasztrokoncepcióját Csapody Balázs ismertette.


Bemutatták az Oszakai Világkiállításra készülő Magyar Pavilont, közte azt is, milyen gasztrokoncepcióval készül Magyarország az eseményre. A szervezők az expó hat hónapja alatt 28 millió látogatót várnak, elsősorban a kelet-ázsiai régióból, mely nemcsak a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdasági térsége, hanem a legnagyobb turisztikai küldőpiaca is egyben. 


A Pavilon ételei a magyar vidéki udvar alapanyagait, a paraszti kultúrát és a nemzeti hagyományokat veszik alapul. A fogások a magyar táj gazdagságát, a Kárpát-medence bőséges terményeit és elődeink generációkon át örökített receptjeit tükrözik. „A Pavilon szívében található Miska Kitchen&Bar egy bisztró stílusú gasztronómiai sziget, amely tradicionális, de sokszínű magyar fogásokat és hagyományos ízeket kínál. Az étterem mellett egy borbár is helyett kap, ahol a magyar tájegységek legkiválóbb borait kóstolhatják meg a vendégek. A bor és a hungarikumnak számító szódavíz kombinációjából létrejött fröccs a borbár ikonikus frissítőjeként szerepel a választékban” – ismertette Csapody Balázs, a Magyar Pavilon gasztronómiai koncepciójának felelőse.




A Pavilon házigazdáját, Miskát a népi kultúra jellegzetes dísztárgya, egy miskakancsó ihletette. Miska házigazdaként a magyar vendégszeretetet és a közösség fontosságát szimbolizálja, megjelenésében egy kortárs japán stílust is felelevenítve – derül ki a sajtóközleményből.




A pavilon, – amelyben az étterem és a borbár is helyet kap – célja, hogy esztétikájával és szellemiségével is felkeltse az érdeklődők figyelmét. A látogatók a bejáratnál a magyar rétekre emlékeztető zöld környezetben találják magukat, ahol a magyar és japán kultúra közös pontjai elevenednek meg. Zoboki Gábor Kossuth- és Ybl-díjas építész, az építészeti koncepció megálmodója elmondta: „A japán és magyar népi építészetben egyaránt fellelhető beépítési mód és településkép, valamint a természet adta építőanyagok inspirálták az építészeti koncepciót.





Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló