Hírek

Knap Gábor

2024. szeptember 25.

heimann , szekszárd , heimann zoltán , barbarossa

Szekszárd egyik vezető borászata 2025-re teljes egészében bio minősítésű borokat készít majd. A frissen bemutatott Heimann Barbarossa pedig nem akar a szortiment legnagyobb bora lenni, de kicsinek azért semmiképp nem mondható.

A hazai, natúr borokat előállító kicsi pincék története egy magyar export-sikersztori – mondta ifj. Heimann Zoltán, hozzátéve, hogy ennek ellenére ők nem szeretnének natúr borászat lenni, de ahhoz, hogy egy borkészítő naprakész legyen, ma már elengedhetetlen az organikus személet.

A dán, az ír, az angol piac vagy az USA nyitott a magas minőségű Közép-európai borokra, főképp, hogyha azokban meg tud jelenni a frissesség és a szőlőhöz közelebbi érlelési aromák. Felértékelődik a fajtaborok szerepe is, és erre a Heimann Családi Birtokon főleg kékfrankos és kadarka a válasz, illetve hogy a 2023-as a pincészet elsö bio évjárata. Egyelőre a területek felén, 2025-től viszont már valamennyi ültetvényben képesek lesznek bio minősítésű szőlőt szüretelni. A borász erről a Heimann Barbarossa 2022 bemutatkozó eseményén beszélt. Megtudtuk azt is, hogy a szekszárdi pincészet jelenleg borainak mintegy 20 százalékát adja el külföldi piacokon.

A Bortársaság Borsuliban tartott eseményen tehát a pincészet első bio minősítésű tételei is bemutatkoztak, a Heimann Viognier 2023 és Heimann & Fiai Kadarka 2023. Kóstolható volt a Barbár 2020, legnagyobb hangsúly mégis a Barbarossa megjelenésén volt. Ez a pincészet legújabb házasítása, Cabernet franc, Kékfrankos, Tannat, Merlot és Syrah fajtákból házasítva, tehát összetétele hasonló a borászat ikonikus cuvéejéhez, a Barbárhoz. Ez a bor mégis könnyedebb, frissebb és fiatalosabb. Hasonlóan ahhoz, ahogy Toszkánában a Brunello di Montalcino-nál sok esetben könnyebben fogyaszthatónak bizonyul a kevésbé érlelt Rosso di Montalcino, avagy a „második bor”.




Az újdonság jövő hónapban debütál a Bortársaságnál, október 5-én pedig 14 és 20 óra között lesz egy új tételeket bemutató rendezvény Szekszárdon, a Heimann Birtokon, ahol sétáló kóstoló keretén belül mutatják be a Barbarossát, valamint a Barbár következő évjáratát a Heimann Barbár 2020 vörös házasítást.

Mindezek mellett többek között olyan további újdonságok is kóstolhatók lesznek, mint a már említett, két új, bio minősítésű bor. A Heimann & Fiai Bikavér 2022, a Szívem Kékfrankos 2020 és a Bati Kereszt Kékfrankos 2021 is. A tíz, bemutatásra szánt bor mellé folyamatosan frissülő tálakkal, sült paprikával, bivalyhússal, csicseriborsóval és céklával készülő változatos falatok lesznek kóstolhatók, illetve aznap nyílik majd Hecker Péter kiállítása is Heimann Borbisztróban, amely egészen november 14-ig megtekinthető.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek