Bemutatták az új magyar Michelin kalauzt. Kiderült, egy új magyar étterem kapott Michelin-csillagot, akiknek pedig eddig megvolt az elismerés, meg tudták tartani azt. Élő közvetítésünk a gáláról.
Az Operaházban, Budapesten már minden készen áll arra, hogy bemutassák az új magyar Michelin-kalauzt és bejelentsék, melyek azok az éttermek, amelyek megtartották, esetleg elvesztették, vagy épp növelték csillagaik számát. Nagy kérdés továbbá, hogy lesznek-e olyan vendéglátóhelyek, amelyek újonnan szerzik meg az elismerést, kik azok, akiket ajánl ugyan a kalauz, de nem csillaggal, illetve kik kapnak Bib Gourmand minősítést.
Ahogy az lenni szokott, a bejelentéseknek igazán megadják a módját, és nem csak arról van szó, hogy a Diótörő-szezon közepén az Operában tartják az összejövetelt, hanem várhatóan a jelenlévő vendégek között sem csak a magyar gasztronómia legfontosabb arcai bukkannak fel.
Az esemény 18 órakor kezdődik, de 19 óráig igazából csak kötetlen pezsgőzés várható, akkor indul a ceremónia, amely során minden kiderül.
Magyarországon jelenleg kettő kétcsillagos (Stand, Platán Gourmet) és hét egycsillagos (Costes, Babel, Borkonyha, Essencia, 42 Restaurant, Rumour és Salt) étterem működik. Bib Gourmand minősítésű vendéglátóhelyből hat darab van, míg további 53 helyet, egyszerűen jó konyhája miatt ajánl a kiskönyv.
Lássuk, változik-e mindez! Az eseményről készülő cikkünk a gála ideje alatt folyamatosan frissül!
Így néz ki 18 óra után, a Michelinbe öltöztetett Operaház:
Az esemény a Bodzavirág kórusművel indult, hét óra után pár perccel a cappela műsorral szórakoztatták a közönséget.
A felvezetés után a két műsorvezető, Ördög Nóra és Szujó Zoltán érkezett. Elmondták: ez az esemény nem csak a gasztronómiáról, hanem kultúráról, a közösségről, és Magyarország egyedi varázsáról is szól.
Ezt követően Nagy Márton, nemzetgazdasági miniszter köszöntötte a hallgatóságot. Szerinte a turizmus szempontjából 2024 rekord év: 15,5 millió vendég érkezett idén az országba, és a belföldi turizmus is hasít.
Elmondta: a turizmus egyre fontosabb a magyar gazadságban, kiemelte a borravaló adómentességét és méltatta a Michelin kalauzt. Szerinte egyre nehezebb bekerülni a Michein-ajánlott magyar éttermek sorába. A turizmus sikere nem jöhetne létre a gasztronómiai szektor erőfeszítései nélkül - mondta.
Csendes Olivér, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója köszöntöjében arról beszélt, hogy a gasztronómia az egyik legfontosabb turisztikai terméke Magyarországnak. Aláhúzta: a magyar éttermek Michelin-eredményei kiemelkedőek a régióban.
Még nem tudhatjuk, mely éttermek vehetnek át Michelin díjakat, de az egész szektor megérdemli az elismerést! Kívánom, hogy minden jelen lévő séf és étteremtulajdonos álma valóra várjon - zárta beszédét Csendes Olivér.
A Michelin Giude bemutató kisfilmje után Elisabeth Boucher-Anselin a Michelin külkapcsolati igazgatója első néhány szavában magyarul köszöntötte az egybegyűlteket, jókora tapsot bezsebelve ezzel, majd a magyar konyhaművészetet méltatta.
Ezt követően Ördög Nóra és Szujó Zoltán gyorsan elsorolta, mely éttermek vannak idén a Selected Restaurants kategóriában: Szaletli (Budapest), Kollázs (Budapest), Zazie Bistro (Budapest), Teyföl (Szentendre), Füge (Biatorbágy), Cut & Barrel (Budapest), Sho Tihany, Virtu (Budapest) és a Bilans (Budapest).
Sőt, a MOL Toronyban található Virtu séfje, Lendvai Levente le sem lehetett a színpadról, ő lett az Év Fiatal Séfje!
Az Év Nyitása díj Pohner Ádámhoz került, az Iszkor-Mályinka megnyitásának alkalmából, amely felkerült a Bib Gourmand éttermek közé is!
Ha pedig Bib Gourmand, gyorsan jönnek is a többiek: Újváros Bisztró (Szarvas), N28 Wine and Kitchen (Budapest), Goli (Budapest) és a Platán Bisztró (Tata). Ők tehát az új Bib Gourmand díjasok:
Ők pedig azok, akiknek eddig is megvolt: Maczok, Morzsa, Casa Christa, Sparhelt, Kistücsök, Anyukám Mondta.
A gálán gyorsan történtek az események, csakhamar be is jelentették a legjobb szervízért járó díjat, amelyet Lisztes Ivett, az N28 Wine and Kitchen munkatársa vett át. Az Év Sommelier szakembere pedig az esztergomi 42 Étterem pohárnoka, Székely Mátyás lett.
Ezt követően végre jöttek a csillagok! Előbb a zöldek, amelyek fontosságáról ismét Elisabeth Boucher-Anselin beszét. A zöld csillagokkal a fenntarthatóság úttörőit keresik - mondta. Az öt éve létező díjjal kapcsolatban a legnagyobb kérdés, hogy van-e új magyar étterem, amely megkapja.
Persze, hogy van! Zebegényből a Natura Hill!
Elisabeth szerint fontos kihangsúlyozni, hogy minden étterem szigorú vizsgálaton esett át. Öt szempont alapján értékelnek az ellenőrök:
- az alapanyagok minősége,
- a főzési technológiák,
- a megfelelő ízharmóniák,
- hogyan jelenik meg a séf személyisége a tányéron,
- végül pedig hogy mennyire koherens, mennyire egységes az étlap.
Ezt követően be is jelentették az egy csillagos éttermeket. Jó hír, hogy mind a hét, korábban csillagos étterem megtartotta az elismerést! Tehát: 42 Étterem, Salt, Costes, Borkonyha, Babel, Rumour, és Esszencia - maradt minden csillag!
És új egycsillagos étterem is van! Elisabeth Boucher-Anselin elárulta, hogy az őriszentpéteri Pajta (Akács Yazmine és Akács István) megkapta a Michelin-csillagot 2024-ben!
Megszerezni egy Michelin-csillagot hatalmas eredmény, megtartani sem könnyű, de a második begyűjtése kétségkívül még keményebb feladat - mondta Elizabeth. Hozzátette: a Michelin Guide szerint ezek azok az éttermek, amelyekért hosszabb utat is érdemes megtenni.
És melyek ezek? Nos, a Platán Gourmet (Pesti István) és a Stand (Széll Tamás és Szulló Szabina) is megtartotta mindkettő csillagát.
Ezt követte a közös fotózkodás: 2024-ben a Michelin Guide összesen 78 éttermet ajánlott, 34-et Budapestről és 44-et vidékről.
Természetesen megjött a Michelin baba is:
Az Operaházban ezt követte a vacsora és az ünneplés. Köszönjük a figyelmet, a közvetítés véget ért.