Hírek

Knap Gábor

2024. december 9.

aszú , tokaji bor , Áts Károly , eszencia

Tíz év után bontották meg a Grand Tokajnál azt az amforát, amelybe a borvidék legértékesebb mustja került: eszencia egy kivételes aszú évjáratból, 2013-ból.

Áts Károly, a Grand Tokaj főborásza 2013-ban érkezett a pincészethez, pont akkoriban, amikor kísérletezni kezdett a borok amforás érlelésével. A 2013-as pedig kiemelkedő évjárat volt, ezért minden megvolt ahhoz, hogy kipróbálják az eszencia kőedényben történő érlelését.

Az eszencia a lehető legkoncentráltabb tokaji bor. Amikor egy szőlőszem a nemesrothadás hatására ötödére betöpped – benne a sav, a cukor és az aromák –, egy belőle készült aszú is igen intenzíven tudja bemutatni a termőhelyi karaktereket, ám az eszencia egy másik dimenzió. Ennek a készítésekor egy mázsa szőlőből mindössze 5-7 liter eszencia csöpög le a saját súlyánál fogva.

Az aszúk egyébként 500 literes, zempléni tölgyhordókban érlelődnek a borászatnál, a késői szüretnek viszont épp a hűtött acéltartály ad vibráló gyümölcsösséget. Az amforás érlelés a hordó és a tartály között van, több levegő jut be az agyagon keresztül, mint a tartályba, de messze nem annyi, mint egy hordónál. Ahogy a tölgyhordóknál, itt is számít az alapanyag minősége és neutrális karaktere, hogy kiemeljen bizonyos ízeket, aromákat. A borhoz használt Légli amfora tömör kőagyagmasszából, kézzel, döngöléssel készült, magas hőfokon kiégetve.




„Az amforában mindig üdébb, mindig gyümölcsösebb lesz a végeredmény, mint egy hordóban. Mintha nem is ugyanaz a 2013-as évjárat lenne, mint a hordóban érlelt párja. Kétféle személyisége alakult ki ugyanannak a bornak és mindkettő csodálatos a maga nemében.” – mondta a borról a főborász.

A Terroir Selection Amphora Aged Eszencia 2013 alapanyagát botritizált aszúszemek adták, Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kabar és Kövérszőlő fajtákból. Természetes maradékcukor tartalma 550 g/l, 16 gramm/liter sav- és mindössze 2,5% alkoholtartalommal. Palackozás és néhány hónap pihentetés után, ezekben a napokban kerül forgalomba. Jelenleg pedig a 2023-as év eszenciája várja, hogy amforába kerüljön. Ezúttal már két 125 literes Légli amfora telik meg.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek