Karácsony táján egyre több olyan összejövetelre vagyunk hivatalosak, ahová kézzel készített finomságot kell vinni. Romics Bea Gasztroajándékok című könyve menti ezt a helyzetet és számos ötletet ad arra vonatkozólag is, amennyiben ételajándékkal kedveskednénk szeretteinknek.
Romics Bea közel 10 éve indította útjára a Szotyi Creations blogot, ekkor kezdett el recepteket fejleszteni és ételfotózással foglalkozni. A hobbiból szenvedély, majd hivatás lett. A felgyűlt tapasztalatból született meg a kompakt, jó méretű, szépen fotózott Gasztroajándékok című könyv, benne több mint 70 meglepetés minden alkalomra.
Többé nem okoz fejtörést, milyen egyedi, személyre szóló és könnyen elkészíthető ajándékkal rukkoljunk elő. Legyen szó gyerekzsúrról, baráti összejövetelről, születésnapról vagy karácsonyi figyelmességről, a könyvben található több mint 70 gasztroajándék között mindenki megtalálhatja a kedvencét.
Illatos fűszerkeverékek és olajok kecses üvegekbe zárva, a nyár ízeit idéző lekvárok, egzotikus csatnik, amelyek remekül illenek a házi pástétomokhoz is. Likőrök, édes és sós kekszek, karamelles ínyencségek és ünnepi finomságok változatos palettájáról választhatunk. Az ízlésesen csomagolt gin-tonik bonbonnak vagy a Baileys-trüff elnek egyetlen felnőtt sem tud majd ellenállni, ahogyan a gyerekek sem a házi készítésű gumicukroknak vagy a szivárványtortának. Az én kedvencem a könyvből a French75 zselé, aminek a receptjét Bea jóvoltából közzé is tesszük.
Hozzávalók: 400 ml félédes vagy édes pezsgő, 2-3 ek cukor, 30 g zselatin, 100 ml liter vodka vagy gin, a tetejére ehető csillám
Elkészítés:
Az italról:
Csajos esték vidám barátja ez a pezsgő zselé, ami igazi meglepetéseket rejteget. Tulajdonképpen nem más ez, mint a French 75 Koktél, csak kis, vicces, falatnyi kockákba varázsolva. A névadó koktél, a French 75, az első világháborúból származó könnyű, gyorstüzelő, francia 75mm-es a Soixante-Quinz lövegről kapta a nevét, és úgy tartják, a koktél gyorsan és pontosan lő, akár egy ágyú, ami nem meglepő, mert a pezsgőben lévő szén-dioxid még jobban fokozza a gin hatását. Persze a zselés változat ennyire nem veszélyes, de azért épp eléggé ütős, hogy vidámak legyünk tőle.
Elkészítés:
A pezsgő felét a cukorral és a zselatinnal tegyük egy lábasba és alacsony lángon melegítsük addig amíg a cukor és a zselatin feloldódik.
Adjuk hozzá a pezsgő másik felét és a vodkát vagy a gint.
Öntsük frissen tartó fóliával kibélelt formába és hagyjuk 6-8 órát állni a hűtőben. Végül óvatosan vegyük ki a formából, a tetejét szórjuk meg ehető arany csillámporral, és kockázzuk fel.
Tipp:
– készíthetjük akár gyerekeknek is vodka vagy gin nélkül. Használjunk alkoholmentes pezsgőt és egy picit több cukrot. Biztos, hogy imádni fogják a kis zselé kockákat, pláne az izgalmas arany flitterrel a tetején.
– Csillámport az Ázsia Bt-ben vehetünk, cukrászkellékesnél is van, de szezonban akár az Aldiban is kapható.
A könyvbe egy kisvideó segítségével ide kattintva tudnak belenézni!