Receptek

Húsleves házi cérnametélttel, Horhos-völgyi csirkéből

Pohner Ádám (Iszkor) receptje

2025. január 11.

Húsleves

Hozzávalók:

2 db csirke

darabjaira szedve hagyma

fokhagyma

sárgarépa

zeller

fekete bors

kelkáposztalevelek,

6 db tojásfehérje,

zöldfűszerek


Cérnametélt


Hozzávalók:

220 g tojássárgája

1 egész tojás

480 g pizzaliszt

friss petrezselyem

ADAG: 4 főre

Húsleves elkészítése:

Elkészítése: A mellét és combját csontozva, rántani félretesszük. A többi részt 1/3 és 2/3 részre osztva, két tepsiben aranybarnára sütjük. A 2/3 részt feltesszük klasszikus húslevesként, pirított hagymával, fokhagymával, sárgarépával, zellerrel, fekete borssal, ha van kéznél, kelkáposzta leveleket is rakhatunk bele. (A zöldfűszereket tartogassuk a második főzésre.) Főzzük 3 órán keresztül, „kedvesen gyöngyözve”, a habját folyamatosan szedegessük. A tűzről levéve 30–45 percet hagyjuk pihenni, majd szűrjük át. Ha már langyosra hűlt, keverjünk bele 6 db tojásfehérjét, jól keverjük el, folyamatos keverés mellett forraljuk fel, ezzel derítve teljesen tisztara a levesünket. Ha már keményedik a hab a leves tetején, akkor már csak azt várjuk meg, amíg egyet forr a leves. Szűrőrongyon átszűrjük, eltávolítva belőle a fehérjét. 

A sült csirke másik, 1/3 részével és a zöldfűszerekkel újra gyöngyözve, 30 percig főzzük, és újra átszűrjük. A benne főtt húsokat és zöldségeket folyamatosan „menthetjük” levesbetétnek.


Cérnametélt elkészítése:

Tésztát gyúrunk, 20 percig hidegben pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk és cérnametéltvágóval felvágjuk (ne vékonymetéltnek, hanem igazi cérnametéltvágót használva). Forrásban lévő, sós vízben egy percig főzzük. Az összeállított betéteken felül még friss petrezselymet vágjunk a levesbe.

házi cérnametélt , húsleves

Kapcsolódó cikkek