Pohner Ádám (Iszkor) receptje
2025. január 11.Húsleves
Hozzávalók:
2 db csirke
darabjaira szedve hagyma
fokhagyma
sárgarépa
zeller
fekete bors
kelkáposztalevelek,
6 db tojásfehérje,
zöldfűszerek
Cérnametélt
Hozzávalók:
220 g tojássárgája
1 egész tojás
480 g pizzaliszt
só
friss petrezselyem
Húsleves elkészítése:
Elkészítése: A mellét és combját csontozva, rántani félretesszük. A többi részt 1/3 és 2/3 részre osztva, két tepsiben aranybarnára sütjük. A 2/3 részt feltesszük klasszikus húslevesként, pirított hagymával, fokhagymával, sárgarépával, zellerrel, fekete borssal, ha van kéznél, kelkáposzta leveleket is rakhatunk bele. (A zöldfűszereket tartogassuk a második főzésre.) Főzzük 3 órán keresztül, „kedvesen gyöngyözve”, a habját folyamatosan szedegessük. A tűzről levéve 30–45 percet hagyjuk pihenni, majd szűrjük át. Ha már langyosra hűlt, keverjünk bele 6 db tojásfehérjét, jól keverjük el, folyamatos keverés mellett forraljuk fel, ezzel derítve teljesen tisztara a levesünket. Ha már keményedik a hab a leves tetején, akkor már csak azt várjuk meg, amíg egyet forr a leves. Szűrőrongyon átszűrjük, eltávolítva belőle a fehérjét.
A sült csirke másik, 1/3 részével és a zöldfűszerekkel újra gyöngyözve, 30 percig főzzük, és újra átszűrjük. A benne főtt húsokat és zöldségeket folyamatosan „menthetjük” levesbetétnek.
Cérnametélt elkészítése:
Tésztát gyúrunk, 20 percig hidegben pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk és cérnametéltvágóval felvágjuk (ne vékonymetéltnek, hanem igazi cérnametéltvágót használva). Forrásban lévő, sós vízben egy percig főzzük. Az összeállított betéteken felül még friss petrezselymet vágjunk a levesbe.