Cikkek

Madary Orsolya

2025. március 4.

balagan , mazel tov , budapest , small plate

Látványos belső tér, minőségi konyha, small plate koncepció, élő zene, izgalmas koktélok. A Balagan a Mazel Tov modern kistestvéreként kéri a figyelmet az Akácfa utcában.

Hosszú és tudatos tervezési folyamat eredményeként jött létre a Balagan, különös hangsúlyt fektetve az izgalmas koktélkínálatra, a modern small plate ételekre és az egyedi enteriőrre. A Mazel Tov az elsők között szerettette meg a magyar közönséggel a közel-keleti mediterrán konyhát, és vált az Akácfa utca kedvelt éttermévé. Fiatalos lendületéről és a modern zsidó konyha fogásairól vált ismertté, a tulajdonosok pedig ennek elegáns változatát álmodták meg az emeletre.

A balagan héber nyelven felfordulást, káoszt jelent, de ebből nem sokat tapasztalunk, ahogy belépünk a keleties hangulatú bárba, hacsak a bárpult felett sorakozó üvegek látványára nem gondolunk. Ízlésesen berendezett, elegáns belső tér, kényelmes székek, fotelek, modern keleties hangulat.


Kis fogások


A Balagan étlapja a mostanában divatos small plate koncepciót követi. Kelemen Áron executive séf és Singlár Dániel konyhafőnök kéthavonta változtatja a kínálatot, 12 kis fogás és 3 desszert közül lehet választani, öt-hat ételt érdemes egyszerre kóstolni, melyek között már most vannak signature fogások, mint a mini bárányburger vagy a szarvasgombás burrata, de a mascarponéval kínált baklava is közönségkedvenc.

A két séf nagy figyelmet fordít az alapanyagok beszerzésére, szerencséjükre szemben van a Klauzál téri piac, így a legjobb termelőktől, tenyésztőktől érkezik a zöldség, gyümölcs, magyar bárány, marha. Halból a lillafüredi pisztrángot választották, és mivel a vega kínálat nagyon erős, háromnaponta jönnek a friss leveles zöldek, fűszernövények, hajtások a Bedrock farm kertjéből.




A hajtások, csírák a desszertekben is feltűnnek, nem meglepő például a rozmaringcsírával készült crumble. Az egzotikus zöldségek és gyümölcsök is a termelőktől érkeznek, Izraelből, Vietnámból, a burrata és a stracciatella Szicíliából.

A konyha sokszínűsége a séfek külföldi tapasztalatainak és persze a Mazel Tov örökségének is köszönhető. Már a földszinti étterem is követte a modern tel-avivi séfek elgondolását, a közel-keleti konyha társítását a francia kulináris hagyományokkal és a korábban tiltott alapanyagok használatával. Ma már Izrael éttermeiben a vaj, a rákok és a puhatestűek is mindennaposak.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek