Hírek

Knap Gábor

2025. augusztus 7.

Év Strandétele , Kicsi Csóka , Balatoni Kör , Mónisüti , Pizza Sztori

A balatongyöröki Kicsi Csóka bisztróban készül az Év Strandétele, a hely pedig ezzel egyben Év felfedezettje is lett. Balatonmáriafürdő és Gyenesdiás is örülhet!

Az Év strandétele idén a balatongyöröki Bivalytatár velőscsont csónakban - a Kicsi Csóka bisztró ezzel egyben Év felfedezettje is lett, a legjobb strandbüfé étel a balatonmáriafürdői Harcsa suppli, az év stranddesszertje pedig Gyenesdiáson készül és Granola optimist a neve.

A Balatoni Kör versenyére idén 36 ételt neveztek, amelyek közül az előzsűrizés során került ki az a 12, amiket augusztus 6-án kóstolt végig a zsűri.



Bivalytatár - Kicsi Csóka Bisztró (Fotó: Balatoni Kör - Heim Alexandra)


Az Év strandétele címet ebben az évben a balatongyöröki Kicsi Csóka bisztró Bivalytatárja érdemelte ki. A tatárt velős csont „csónakban” tálalják, burgonya gratinnal, tormahabbal és zeller ropogóssal. A bivalyhús Zalaköveskútról érkezik, késsel aprítják, többek között szardellával, capri bogyóval és kovászos uborkával, illetve házi majonézzel fűszerezik. Az alapanyagában is különleges bisztróétel ára 5890 Ft.

A Kicsi Csóka egyébként roppant hangulatos hely: Szépkilátó alatti Szép Balaton nevű partszakaszon található, közvetlenül a bringaút mellett. A kertben olajfák, sőt pisztáciacserjék között üldögélve, a nyertesen kívül olyan ételek közül válogathatunk, mint a marhanyelv, a fadobozban sült francia camembert vagy a grillezett kecskesajttal kínált tökfőzelék. Igazán szerethető hely, ezért az Év felfedezettje díjat is elnyerte!



Harcsa Supplí - Pizza Sztori (Fotó: Balatoni Kör - Heim Alexandra)


Büfé kategóriában a balatonmáriafürdői Pizza Sztori alkotott a legjobbat. Ételük ötletét a római supplí formája adta. Az ő felfogásukban ez az étel túrós csuszából készül, harcsapaprikással. Ezeket összefőzik, hogy formázható legyen és kirántják. Kapros túróval és kápiakrémen, melegen tálalják. Kiadós, ötletes fogás, 3990 forintios áron.

Az Év stranddesszertje a gyenesdiási Mónisüti Granola Optimist fantázianevű étele lett. A névadó Optimist tanulóvitorlás testét és vitorláját jelképezi a képviselőfánk, amelynek tölteléke mézes-joghurtos krém, erdei gyümölcsökkel és granolával. Ára 1290 Ft.



Granola Optimist - Mónisüti (Fotó: Balatoni Kör - Heim Alexandra)


Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája szerint a Beach Food gasztro-turisztikai termék, amely a külföldiek számára is kiemelt régiós vonzerőt jelenthet, hiszen ezek az ételek nem világtrendet másolnak, hanem a versenyben visszatérően jól szereplő helyek egymást is inspirálva olyasmit hoztak létre, ami sem a fővárosi Street Food trendekben, sem a külföldi gasztronómiában nincs meg ebben a formában.

Az ötletgazda szerint a balatoni Beach Food helyek ma jobb ételeket kínálnak és jobb ár-érték arányt képviselnek mint 5-10 évvel ezelőtt. A fővárosban és Európában átlagos pizza vagy hamburger árakon lehet kifejezetten innovatív jelentős hozzáadott értékkel bíró Beach Food ételeket kapni a Balatonnál, mivel az idei Év strandétele mezőny zöme is 5-10 eurónak megfelelő árszinten belül marad – mondta.

Pach Gábor, a Balatoni Kör elnöke az eredményhirdetésen arról beszélt, hogy egyre nagyobb szerepe van a minőségi vendéglátásnak és ételeknek akár közvetlenül a vízparton is, „hiszen egyre inkább szembesülünk azzal, hogy a Balaton nem csak fürdőhely, hanem a legnépszerübb vidéki turisztikai desztináció egész évben, amiért a Balatoni Kör tagsága évek óta keményen dolgozik”.


Év Strandétele zsűri 2025 (Fotó: Balatoni Kör - Heim Alexandra)

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló