- receptje
2024. december 19.A panellets tardicionális katalán édesség, amelyet pezsgővel kínálnak. Egyenlő arányban őrölt mandulából és cukorból készül, az alapanyagokból golyókat formázunk és fenyőmaggal díszítjük.
Hozzávalók: 45 dkg blansírozott mandula
1 kis burgonya meghámozva, negyedekre vágva
45 dkg cukor
1-2 dl víz
1 evőkanál reszelt citromhéj
3-4 csepp citromlé
fenyőmag a díszítéshez
A mandulát aprítógépben őröljük porrá. A puhára főtt burgonyát villával pépesítsük. A cukrot a vízzel forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, adjuk hozzá a citromlevet. Főzzünk belőle sűrű szirupot. A tűzről levéve fakanállal fokozatosan keverjük hozzá az őrölt mandulát, a burgonyapépet és a reszelt citromhéjat. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Letakarva egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tésztából formázzunk kis golyókat, azokat forgassuk meg fenyőmagban. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra a golyóbisokat, majd kenjük meg a golyókat egy kis tojásfehérjével. Épp annyira süssük meg, hogy megbarnuljanak a fenyőmagok – ez körülbelül 4 perc.