Hírek

Kitzinger Szonja Fotó: Bocuse d'Or Akadémia

2025. január 27.

Bocuse d'Or

A díjkiosztó ceremónia ma este 6-kor vette kezdetét, eredmény azonban később érkezett, hiszen minden nemzet bevonult, széles mozdulatokkal zászlót lengetett, fogadta a lelátón szurkolók ovációit, ami nagyjából egy sportesemény döntőjét idézte. A zenék, amiket a döntő végignézése közben kénytelenek voltunk elszenvedni, rémesek voltak, de túltettük magunkat ezen, volt kikért szurkolnunk ugyanis. Ráadásul nem is hiába: a tehetség ezúttal is utat tört magának!


A Bocuse d'Or első versenynapján, 2025. január 26-án, azaz tegnap állt rajthoz a magyar csapat, melynek tagjai: Kelemen Roland séf, Fodor Noel commis, Szabó László coach és Dalnoki Bence csapatvezető voltak.


2024


A várakozás pillanatait azzal töltöttük, hogy visszapillantottunk 2024-re, a Bocuse d'Or európai válogatójára, ami jelentős északi fölényt hozott a gasztronómia nagyszínpadán.




Aranyérem (1. hely): Dánia




Ezüstérem (2. hely): Svédország




Bronzérem (3. hely): Norvégia




A magyar csapat, Kelemen Roland vezetésével, a legjobb tál különdíját nyerte el az európai válogatón, és bejutott a 2025-ös lyoni világdöntőbe. 



Kelemen Roland séf, Fodor Noel commis (lásd a fenti képen)


A 2025-ös, vagyis a ma kiosztott díjak:



Társadalmi elékötelezettség-díj: New Zeland, Chile


A legjobb commis (segédséf) díja: Franciaország


Legjobb tányér: Norvégia


Legjobb tál: MAGYARORSZÁG!!!!



Íme a magyar csapat tálja


Ezt követte a fődíjak bejelentése: 



bronz (3. helyezett), Svédország


ezüst (2. helyezett), Dánia


végül az arany (1. helyezett), Franciaország




Paul Bocuse és a most 101 éves étterme


Furcsa, hogy a ponttáblázatot a díjkiosztó után így hozta le a Bocuse d'Or hivatalos oldala (lásd lent). A pontszámok értelmében a 13. hely helyett a 8. a reális.




Szájbarágó



Mi az a A Bocuse d'Or?:


A világ egyik legrangosabb gasztronómiai versenye, amelyet kétévente rendeznek meg Lyonban, Franciaországban. A 2025-ös döntőre január 26-án és 27-én került sor a Sirha Lyon kiállítás keretében. 


Hány ország verseng a trófeáért?


A döntőben 24 ország versenyzői vesznek részt idén.




Versenyfeladatok:




A lyoni döntőn a szokott módon kétféle ételt kellett készíteni. A „The Hungarian Feast” (magyar lakoma) tálon a következők voltak:



faszénen grillezett szarvasgerinc libamájjal és fűszernövényekkel



bélszín, vajban pirított kovászos tésztával



szarvaspite „vadász-módra” a magyar erdő kincseivel



meggy vilmoskörtés chutney-val



tokaji borral készített szarvasjus



erdei gombás ravioli kerti zöldségekkel



őz húsleves Oolong teával.







A „Celery Kingdom” pedig ezt tartalmazta:



vajban párolt homár sós citrommal és aromás fűszerekkel



friss zellersaláta gombakaviárral



arany zellerkrokett, friss fűszerekkel



zellerpüré, csicsóka



homár sabayon.





Mit tudunk a zsűriről?


A zsűri 24 tagból áll, minden részt vevő országból egy-egy képviselővel. A zsűri tagjai két csoportra oszlanak: az egyik csoport a tányértémát, a másik a tálalási témát értékeli. 




Hogy néz ki a díj?


A díj a világhírű séf és a verseny alapítójának alakját formázza. 








Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek