Kitzinger Szonja
2025. december 2.A budapesti Radisson Blu Béke Hotel Zsolnay Kávéháza az idei ünnepi időszakban különleges délutáni teával várja a vendégeket a hét minden napján. A szálloda gasztrocsapatát Pécsi Balázs luxusszakértő Stílusgourmand című stílustanácsadó és etikettkönyve inspirálta.
Budapesten csupán pár helyen lehet ötórai teázni igazi brit stílusban oly módon, hogy a tea mellé különböző édes és sós falatok is járnak. A Radisson Blu Béke Hotel kávézója az egyik ilyen opció egész évben, most azonban a szálloda vezetése egy limitált ideig elérhető újítással rukkolt elő a karácsonyi időszakban, megünnepelve azt is, hogy 40 évvel ezelőtt vette fel a kávézó-bisztróétterem a Zsolnay Kávéház nevet.
![]()
Sós és édes falatok a szervírozó állványon
A Teréz körúti szálloda, mely nemrég teljes felújításon esett át, nyitásakor a magyar főváros legelegánsabb luxushotelének számító Britannia Szálló néven működött. A hotel az 1930-as évektől kezdve híres volt az itt rendezett mulatságokról, a bálterem tetejét díszítő ólomüveg kupola gombnyomásra szétnyíló szerkezete biztosította, hogy a vendégek a csillagos ég alatt élvezhessék a nyári éjszakát.
![]()
A Britannia Szálló 1930-ban (Fortepan / Pesti Brúnó)
A magyar art deco legtehetségesebb alkotóművésze, Haranghy Jenő által tervezett kupola ma a Zsolnay Kávéházat díszíti, miután átvészelte a II. világháborús bombatalálatot. A Színházi Élet folyóirat arról írt, hogy a frakkos pincérek nesztelenül siklanak az asztalok között, ahol „Budapest és az ország legjobb társasága ül. A Britannia éppen úgy hozzátartozik a pesti divathoz, mint a déli korzó a Váci utcában.”
![]()
Egy mámoros szilveszteri éjszaka 1938-ból (Fortepan / Császy Alice)
De vissza a jelenbe. A január 16-ig kóstolható Stílusgourmand Afternoon Tea by Zsolnay Café egy kooprodukció eredménye. A tea ötletét Pécsi Balázs Stílusgurmand című könyve ihlette, aki több mint 15 éve vesz részt életmódmagazinok készítésében, illetve dolgozik a magyar és a nemzetközi luxusiparban. A szrző együtt találta ki a menüt Tóth Zoltán konyhafőnökkel, Magócsi Norberttel, a hidegkonyha séfjével és Haczka Róbert vezető cukrásszal.
![]()
Pécsi Balázs, luxusszakértő
A falatok aranyozott, kézzel festett Zsolnay porcelánszervízzel kerülnek az asztalra. A háromszintes kínálóállványon – különlegességek találhatók, vegyítve a magyar és nemzetközi ízeket. Az omlós házi kekszeket például ehető aranypelyhek díszítik, a pogácsába szarvasgombaolaj került, de megkenhető kaviáros lazackrémmel is. A profiterolba homárhabot töltöttek, az Angus-bélszínes tatárbifsztek szintén kapott némi szarvasgombás ízt, a csokis házi brióson pedig kacsamájpaté és füge harmonizál egymással. A Ronnefeldt teák mellé tokaji akácméz érkezik, de aki inkább kávét inna, az választhatja a karamellás utóízű Santo Domingo márkát is.
![]()
Elegáns enteriőr
Mivel pénteken hárfaművész, szombaton zongoramuzsika szórakoztatja a vendégeket, érdemes akár az előzetes foglalást így időzíteni. A kínálatot végigettük, az élmény valóban ünnepi. Az ötlet, az ízek, a textúrák, a felszolgálás összehangolt és kiváló minőségű. Izgalmas adventi program lehet, mert nagyon más, mint a megszokott ünnepváró események. Olyan módon lassítja le a rohanó világot, hogy a végkövetkeztetés az, hogy ezt a szertartást be kellene építeni a mindennapokba.
![]()