Kitzinger Szonja
2025. október 2.A Bouse d'Or magyar döntőjének győztese: KELEMEN ROLAND, aki Vincze Zoltán commis-val képviseli majd Magyarországot Marseilles-ben.
A Bouse d'Or magyar döntőjének győztese: KELEMEN ROLAND, aki Vincze Zoltán commis-val képviseli majd Magyarországot Marseilles-ben.
Harcsával, makói hagymával és szürkemarha gulyással mérték össze tudásukat a magyar séfek.
Október 2-án a Hungexpo Kongresszusi Központ adott otthont a jubileumi Bocuse d’Or magyar döntőnek. A világ legrangosabb szakácsversenyének hazai válogatóján három tehetséges séf mérte össze tudását. A győztes képviselheti Magyarországot a 2026 márciusában, Marseille-ben megrendezett Bocuse d’Or európai válogatón. A versenykiírásban olyan ikonikus magyar alapanyagok és hagyományok elevenedtek meg, mint a makói hagyma, a szürkemarha gulyás és a harcsa.
A döntő három versenyzője
• Várnai Péter kilenc éve Németországban él, jelenleg az öhringeni Hotel Württemberger Hof konyhafőnöke. Szakácspályája 15 éves korában indult, azóta is a szakmai megújulás és folyamatos fejlődés híve. Idén is ezért vállalkozott a kihívásra.
• Illés Ákos a Balaton partján nőtt fel, Pécsett tanult szakácsnak, majd a Czifray-verseny kurzusa után a pécsi Morzsa Bisztróban dolgozott. Helsinkiben már fiatalon séfként bizonyíthatott, most pedig régi álma teljesül azzal, hogy a Bocuse d’Or színpadán is megméretteti magát.
• Kelemen Roland, a Hunguest Hotels Sóstó séfje ismerős arc a verseny világából: ő vezette a magyar csapatot az előző szezonban, amely a trondheimi Európa-döntőn és a lyoni világdöntőn is a legjobb tál díjat nyerte el. Pályája során számos hazai és nemzetközi siker fűződik a nevéhez, most ismét ott szeretni lenne a lyoni döntőben.
Életműdíj
Az Akadémia az ünnepélyes díjátadón ezúttal is életműdíjjal jutalmazott egy kiváló séfet. Az elismerést idén Szulló Szabina, a két Michelin-csillagos Stand Étterem séfje kapta, aki elnökként 2016-ban és 2022-ben is dobogóra segítette csapatát a Bocuse d’Or európai válogatóján. Köszöntő beszédében Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke kiemelte, hogy Szabina több mint 33 éve dolgozik eltökélten a magyar csúcsgasztronómiában, elévülhetetlen érdemei vannak Magyarország gasztronómiai fejlődésében, és mindig, minden körülmények között, kompromisszummentesen járta a saját útját, a tökéletességre törekvés az alapfilozófiája.
Tanulóverseny is indult
Az idei döntő újdonsága volt, hogy a hagyományos versennyel párhuzamosan tanulócsapatok is bemutatkoztak. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia hagyományteremtő céllal indította el a versenyt az utánpótlás támogatására. Ezúttal egy Pest megyei és egy Fejér megyei csapat mérte össze tudását. A fiatalokat két elismert séf, Volenter István és Dalnoki Bence segítette mentorként, hogy a felkészülés ne csak a megmérettetésről, hanem a jövőbeli szakmai fejlődésről is szóljon. Olyan tapasztalatról, amelyet később akár commis-ként is hasznosíthatnak a Bocuse d’Or világában. A versenyt a Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző iskola csapata nyerte, Németh Eszterrel és Petrusán Marcellel a konyhában. Felkészítő tanáruk Varga Gergely szakoktató volt.