A mediterrán konyhák kedvelt alapanyaga nálunk is egyre több rajongót szerez magának, hiszen egyszerre könnyed és tartalmas, húsmentes és mégis laktató. Most öt különleges receptet mutatunk, amelyekben a padlizsán főszerepet kap.
Derékig járunk a padlizsánszezonban. Ez az egyik legizgalmasabb és legsokoldalúbb zöldség, amely a burgonyafélék családjába tartozik, mégis leginkább a mediterrán konyhák használják. Karakteres, enyhén kesernyés íze, krémesre süthető húsa és jellegzetes, mélylila héja teszi mással összekeverhetetlenné.
Sütve, grillezve, párolva, töltve vagy krémnek elkészítve is nagyszerűen működik, az olajjal pedig különösen jó barátságban van: szivacsként szívja magába, ezért is érdemes odafigyelni a sütési technikára!
Sokan a vegetáriánus konyha egyik alappillérének tartják, hiszen különleges állagával képes helyettesíteni a hús textúráját. Különösen jól illik paradicsomhoz, fokhagymához, paprikához, bazsalikomhoz és mentához, de remekül harmonizál tahinivel, joghurttal vagy akár fűszeresebb sajtokkal is.
Lássunk 5 olyan padlizsános receptet, amelyek megmutatják, milyen változatosan felhasználható ez az alapanyag!
1. A legfüstösebb padlizsánkrém
Szabó Tibor alapreceptje könnyen elkészíthető, és a legjobbak között van, hiszen a padlizsánkrém füstösen az igazi!
2. Füge és padlizsán
Száraz Zsuzsanna receptjében a nyár végének, ősz elejének két szezonális szupersztárja találkozik egy könnyed előétel kedvéért.
3. Padlizsánkrémleves füstölt hallal
Jahni László, a Kistücsök séfje ebben a receptjében a füstös ízeket kombinálja. A fogás tokhallal az igazi, de a padlizsánkrémlevest önmagában, vagy más, füstölt hallal is érdemes kipróbálni!
4. Turbolyás fetakrém sült padlizsánnal
Segal Viktor receptje előételnek és egy könnyed vacsorának is kiváló. A padlizsán társai itt a fetasajt és a dió.
5. Padlizsános báránykebab
Bereznay Tamás ételének legfőbb hozzávalója a báránycomb, amelyhez paradicsomok és paprikék jönnek egy szaftos, kiadós fogás kedvéért!