Knap Gábor
2025. szeptember 5.Európa Gasztronómiai Régiója , Hargita , International Institute of Gastronomy
Málta, Kréta és a horvátországi Kvarner után 2027-ben Hargita megye lesz Európa Gasztronómiai Régiója. Mi ez a cím, és hogyan lehet bejutni az élmezőnybe?
2015-ben indították útjára az „European Regions of Gastronomy” programot, amelynek célja, hogy az európai régiók gasztronómiai értékeit, kulturális örökségét és fenntartható turizmusát erősítse. A kezdeményezés elindítója az International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT), egy Katalóniában működő nonprofit szervezet, amely céljául tűzte ki hogy erősítse a régiók identitását, elősegítse a fenntartható turizmust és támogassa a helyi közösségeket.
Minden évben kihirdetik, melyek azok az európai területek, amelyek viselhetik az „Európai Gasztronómiai Régió” címet – valahogy úgy működik ez, mint az Európa Kulturális Fővárosa program.
Az adott régiók pedig nagyszerű lehetőséget kapnak, hogy bemutassák a saját ételeikek, alapanyagaikat – így az IGCAT közvetve támogatja a helyi közösségeket és kisvállalkozásokat, fejleszti a gasztronómiai turizmust és a régiók közötti együttműködést.
Hosszú az út a célig
Az első gasztrorégió címeket 2016-ban hirdették ki, akkor Katalónia (Spanyolország) és a portugál Minho viselhették a címet, elsőként mutatták be, hogyan lehet a gasztronómiát összekapcsolni a turizmussal, a kultúrával és a fenntarthatósággal.
A programba bekerülni nem nehéz, de nagyon hosszú az a folyamat, amelynek végül a cím elnyeréséhez vezet. A régiónak előbb csatlakoznia kell az IGCAT Regions of Gastronomy Platformhoz, ahol már címviselő vagy pályázó régiók dolgoznak együtt.
Ekkor elkezdik feltérképezni a helyi gasztronómiai és kulturális örökséget, a turizmus és a vendéglátás helyzetét és a fenntarthatósági stratégiákat. Ezt követően a régiónak össze kell állítania egy átfogó dokumentumot, amely tartalmazza többek között a kulináris identitást, a rövid- és középtávú fejlesztési terveket, az oktatási és kulturális projekteket.
Ha ez is megvolt, akkor egy független szakértőkből álló, nemzetközi zsűri látogat a környékre, hogy megnézze, mennyire valósíthatók meg a vállalások, és mennyire autentikus a gasztronómiai és kulturális háttér.
Ha minden pontot sikerrel teljesített, a régió elnyeri a címet, amelyet egy meghatározott évben viselhet.
Szicília után Kréta, majd a Hargita
Idén Szicília Európa Gasztronómiai Régiója, jövőre pedig három ilyen is lesz. A máltai Gozo, a helyi ételek, a vendégszeretet és a hagyományos termelési módszerek miatt. Kréta, a helyi ételek hatákon bemutatása és az erős gasztronómiai identitás okán. A horvátországi Kvarner pedig a kiváló helyi gasztronómiai kultúrán túl a fenntartható turizmus fejlesztése miatt érdemelte ki a címet.
2027-ben a címet Hargita megye viselheti, az indoklásban pedig kiemelték a magyar, román, örmény, székely együttélés teremtette gazdag kulturális örökséget és a helyi termékek, termelők és közösségek együttműködését.
Hogy milyen programokkal készül Hargita megye és mely vendéglátóhelyeket érdemes meglátogatni, itt lehet követni. A program hivatalos Facebook oldala pedig itt érhető el.