Hírek

K.Sz.

2025. június 19.

az Év Strandétele 2025 , Balatoni Kör

Idén tizenegyedszer hirdeti meg a Balatoni KÖR az Év Strandétele versenyt, Európa egyetlen Beach Food versenyét, ami nagyban hozzájárult, hogy az utóbbi évtizedben jelentősen bővült, izgalmasabbá, egészségesebbé és kreatívabbá vált kedvenc tópartunk gasztro kínálata.


Idén is lesz újdonság a versenyben, de ezúttal nem egy étel fajtát díjaznának külön, hanem a csónak formátumot szeretnék népszerűsíteni mint jellegzetes balatoni tálalási, illetve elviteles étel formát, mivel a csónak a főételek tálalásától, szendvics formán át akár desszertig inspiráló és jellegzetesen balatoni Beach Food lehet.

A török pizza például hagyományosan csónak alakú, de akár a ma egyre trendibb tapas új balatoni neve is lehetne csónak - nagyobb mint egy falatka vagy katona, de kisebb egy klasszikus főételnél, illetve könnyen kézbe vehető. Egyszerre lehet alkalmas arra, hogy színesebbé és balatonibbá tegye a strandétel kínálatot, ezért idén külön díjaznák a legkreatívabb és legjobb balatoni Beach Food csónakot.




Idén is külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, ebben a kategóriában már kifejezetten erős a balatoni kínálat.

A szervezők szeretnének vegetáriánus, illetve vegán különdíjat kiadni, ezért biztatják a nevezőket, hogy ebben a műfajban is nevezzenek ételt, mivel ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot.
 
Július 15-ig lehet nevezni az titkar@balatonikor.hu e-mail címen!

 Kritériumok


· Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
· egyszerű, de kreatív, nyárias,
· gyorsan és akár büfékben is elkészíthető (bisztró kategóriában lehet nevezni különlegesebb ételeket is)
· akár elvitelre is alkalmas,
· szerepel a vendéglátóhely kínálatában.

Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, így a receptet máshol is átvehetik, ezzel megújítva a strandgasztronómiát.

Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, lángos, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.

A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely.

A Balatoni KÖR augusztus 7-én osztja majd ki a díjat, miután július 31-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül.




Nevezéshez szükséges adatok


*a nevezett hely elérhetősége: cím, emailcím, kontaktszemély és telefonszáma,
*a nevezett legfeljebb két strandétel neve ételfotóval és rövid leírással:
alapanyagok, elkészítése pár szóban, az étel, illetve nevének története (ha van) és annak tömör indoklása, miért tartják ideális strandételnek.
 2025-ben díjazott kategóriák:
1. a fődíj, az Év Strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzuk)
3. az Év felfedezettje (ha lesz ilyen)
4. az Év Beach Food csónakja
5. az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele (ha lesz megfelelő)
6. az Év balatoni stranddesszertje (ha lesz megfelelő)



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló