FUPI névre hallgat a Magyar Pizzaszövetség, amely összefogja és támogatja a hazai pizzakészítőket.
A FUPI megalakulását Gianni Annoni és Szabi, a pék jelentették be Szentendrén. Gianni elmondta, kis kék táblácskák jelölik a szövetség tagjait, amellyel már az étterem bejáratánál találkozhatunk, hogy tudjuk, minőségi alapanyagokat használó pizzakészítő helyre érkeztünk. A tábla informál arról is, hogy milyen tüzelésű kemencében sült a pizza, amit odabent kóstolhatunk.
![]()
A szervezet további törekvése, hogy lehetőséget biztosítson a tanulásra, a fejlődésre és a tapasztalatcserére. Ennek részeként országos szakmai napokat, oktatásokat, workshopokkal egybekötött roadshow-kat és versenyeket szerveznek. A társaság mindenki számára nyitott, aki kapcsolatba került a pizzakészítéssel: éttermeket, szakértőket, műkedvelőket, gasztroszakértőket, kemence-és konyhatechnológiai forgalmazókat is megszólít.
A FUPI szakmai hátteret biztosít a magyar delegációnak a pármai Pizza Világbajnokságra, amely évtizedek óta a világ legrangosabb pizzaversenye. Ezt a nemzetközi kapcsolatot erősíti tovább a ma bejelentett új hazai verseny: a Magyar Pizza Bajnokság 2026, amelyet elsőként a SIRHA Budapest szakkiállításon rendeznek 2026 március 3-5. között.
![]()
A verseny jelentős mérföldkő a hazai pizzakészítők életében, hiszen most először nyílik lehetőség arra, hogy a résztvevők egy hivatalos magyar válogató eseményen mérjék össze tudásukat és megszerezzék a jogot, hogy Magyarországot képviseljék a pizza világbajnokságon.