Szerencsés volt, aki részt vehetett októberi eseményünkön, mert két kiváló gasztronómiai szakembertől leshettünk el konyhai titkokat. Ruprecht László, a SVÉT elnöke két nemes alapanyagból, süllőből és szarvasbélszínből készített izgalmas fogásokat. Hozzá többféle köretet kreált csicsókából, gombákból, sütőtökből, majd megtanultuk egy több órán át készülő, izgalmas jus elkészítését is. Szabi, a pék szokásos szórakoztató stílusában Ferdinánd kalácsot sütött a résztvevőkkel. Ehhez 110 éves kovászt használt, amely a süteményt könnyűvé tette, s bár a vajjal és cukrozott tejjel locsolgatott kalács nem mondható fogyókúrásnak, senki nem tudott ellenállni.
Alkoss otthon autentikus olasz tésztákat a KitchenAid 3 részes tésztakészítő adapterével! A KitchenAid robotgéphez csatlakoztatható tésztakészítő szett segítségével könnyedén készíthetsz friss, házi tésztákat. Az adapter három különböző eszközt tartalmaz: egy tésztanyújtót, valamint kétféle vágót, amelyekkel egyszerűen készíthetsz lasagnelapokat, tagliatellét vagy spagettit.
![]()
Az erős és precíz kialakítás garantálja, hogy minden tészta egyenletesen vékony és tökéletes állagú legyen. Most advent alkalmából kedvezményesen szerezheted be a 3 részes tésztakészítő adaptert és egyes KitchenAid robotgépmodelleket! Ne hagyd ki ezt az alkalmat, hogy konyhádban új szintre emeld az alkotás örömét!
![]()
A főzőiskola során elkészített receptek közül most kettőt ajánlunk:
Szarvas, sütőtök, gomba
![]()
Hozzávalók: 800 g szarvasbélszín 100-100 g sárgarépa, zeller, gyökér, shimeji gomba 300 g sampinyon babérlevél, rozmaring, kakukkfű, fokhagyma 1 üveg száraz vörösbor 200 g vaj 30 g salottahagyma 6 szem zöld kardamon római kömény 3 ek méz só
Elkészítése: A szarvasfilét 6%-os sóoldatba tesszük. A leeső részeket vajban megpirítjuk, hozzátesszük a zöldségeket és a fűszereket, felengedjük vörösborral, a bort visszaredukáljuk és felengedjük vízzel vagy alaplével. Leszűrjük, kevés vajjal összeforraljuk. Tálalás előtt a szarvast körbepirítjuk, ezután 200 fokos sütőben 2-3 percig sütjük, majd pihentetjük. A gombákat a fűszerekkel, a fokhagymával és vajjal 160 fokos sütőben megsütjük, és vaj hozzáadásával pürésítjük. A sütőtökből kis téglalapokat vágunk, sóval, mézzel, római köménnyel, kardamommal ízesítjük, és 180 fokos sütőben megsütjük. A leeső sütőtökrészeket apró kockákra vágjuk, sóval, friss rozmaringgal ízesítjük, és serpenyőben megpirítjuk.
Süllőfilé, karalábé csicsóka
![]()
Hozzávalók: 800 g süllőfilé 100 g zeller, gyökér kaffir lime levele, thai citromnád 0,5 dl olívaolaj 180 g vaj 3 db fokhagymagerezd 200 g csicsóka 300 g karalábé 100 g zsendice vagy vajkrém kapor, zsálya 4 dl kókusztej 250 g 00-ás liszt 3 db tojássárgája 2 db tojás 40 g pankomorzsa só
Elkészítése: A süllőfilé hasaalját eltávolítjuk és a bőrét lehúzzuk, a filéket félretesszük, a hasaalj szálkásabb részét hideg vízben alaplének feltesszük főzni, a többit apró kockákra vágjuk. Az alapléről a habot folyamatosan eltávolítjuk, majd zellert, petrezselyemgyökeret, lime-levelet, citromnádat adunk hozzá, szép lassan főzzük. A süllőfilét 4%-os sóoldatba tesszük (1 l víz, 4 dkg só), sütés előtt lecsöpögtetjük, leszárítjuk, a bőrt kicsit beirdaljuk, majd bőrével lefelé, vajban és olajban készre sütjük. Sütés közben fokhagymát és friss petrezselymet adunk hozzá.
A felszeletelt csicsókát és a karalábét szőlőmagolajon megpirítjuk, sóval ízesítjük, kaporszárat, lime-levelet, citromnádat és zsályát adunk hozzá. Felengedjük alaplével és puhulásig főzzük a zöldségeket, majd leszűrjük és vajjal összeturmixoljuk. Kókusztejet adunk hozzá, és ha kell, még sóval ízesítjük. A raviolihoz az apró kockákra vágott süllőt, csicsókát, karalábét zsendicével és a morzsával összekeverjük, kaporral, sóval, fokhagymával ízesítjük, raviolitésztába töltjük, majd frissen kifőzzük.