Hírek

Kitzinger Szonja

2025. június 28.

magyar szalámi

A magyar gulyáslevessel foglalkozó időszaki kiállítást követően ismét egy hungarikummal foglalkozó időszaki kiállítás nyílik meg a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, mely a szalámival foglalkozik.


A szalámigyártás a mai napig a magyar élelmiszeripar egyik vezető ágazata, igazi eredetéről mégis keveset tudunk. Az „Olasz örökség, magyar büszkeség” A magyar szalámigyártás olasz gyökerei című kiállítás ezt a tudásbeli hiátust igyekszik felszámolni.


Vajon honnan is ered a szalámi? A magyar nagyipari szalámigyártás kezdeteit és a korszakban alkalmazott gyártási technológiákat a magyar földre betelepülő olasz családoknak köszönhetjük. Ekkor fejlődött ki a helyi nyersanyagokon alapuló új iparág, a szalámigyártás, ami nemcsak az olasz (elsősorban friuli) szalámikészítők százainak, hanem magyar munkavállalóknak is elhelyezkedési lehetőséget adott. Ezzel párhuzamosan a magyar szalámi elfogadottá, sőt igencsak keresetté vált a vásárlók körében, melynek köszönhetően nemcsak a belső piacon, hanem világszerte ismert termékké vált.


A kiállítás középpontjában a debreceni Vidoni Szalámigyár áll, melyet egy szintén Friuliból érkezett család tagjai, a Vidoni fivérek alapítottak 1886-ban. De a kiállítás bemutat, friuli iparosok által alapított üzemeket is, mint a budapesti Del Medico, Dozzi, a szegedi Forgiarini és a debreceni Boschetti, illetve a legnagyobb nem friuli alapítású, de olaszokat is alkalmazó gyárak, mint a Pick és a Herz. Ezen felül megjelenik a kiállításban a mai Magyarország egyik legjelentősebb cége, az olasz tulajdonú KOMETA 99 Élelmiszeripari Zrt. is, mely szintén foglalkozik szalámigyártással.


A kiállítás szakirodalmi alapját Dr. Blaskó Barbara Katalin: Salamucci! című kiadványa adta, mely a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megvásárolható.


Kurátorok: Dr. Blaskó Barbara Katalin, Hajabácsné Dr. Dobos Dóra, Hegedüs Krisztián


A kiállítás nyitvatartása: 2025. június 19. – 2025. november 2.





Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló