A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szerdán megkezdődött az idei szüret a Dél-Balatonon. Az évjárat a várakozások szerint jobb lesz, mint a tavalyi.
Az Ordacsehiben szüretelt hibrid szőlőfajtából készülő könnyed, gyümölcsös félszáraz bor várhatóan szeptember elején kerül a boltokba - mondta Takács György, a Varga Pincészet Kft. pincevezetője a Somogy vármegyei Ordacsehiben.
A Csabagyöngye úgynevezett nulla érlelésű bor, vagyis a lehető leghamarabb palackozzák, hogy a frissességét megőrizzék. Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termőterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy 30 ezer kilogramm Csabagyöngyét vásárol, amelyből 30 ezer palack bort készít a badacsonyörsi központjában - jegyezte meg a pincevezető a Balaton Agrár Zrt. 4 hektáros Csabagyöngye-ültetvényén.
A pincevezető az idei Csabagyöngye-szüret időpontjáról szólva megjegyezte: az a harmadik legkorábbi a cég történetében, a termés mennyisége és minősége is jó. A szakember szerint „nagyon szépen indult idén a vegetációs időszak”, a szőlő fejlődésével teljes mértékben elégedettek voltak, de a csapadék főleg júniusban kevésnek bizonyult, ez észrevehető az ültetvényeken, főleg a késői érésű fajtákon.
Az elmúlt egy hétben azonban viszonylag nagyobb mennyiségű csapadék hullott a Balatonnál, ez kedvező volt a szőlőnek, ráadásul az alacsony hőmérsékletű éjszakák előnyösek az aromák szempontjából, így azt várja, hogy az idei évjárat a tavalyinál jobb, aromákban gazdagabb lesz.
A Csabagyöngyéből készülő friss fehérbor népszerű termék. A Varga Pincészet tájékoztatása szerint ugyanis a vörösbor divatja elmúlt, a rozéfogyasztás is jelentős mértékben csökkenő tendenciát mutat, viszont egyre népszerűbbek a friss, gyümölcsös reduktív borok.