Hová menjünk kirándulni kettesben vagy a családdal, ha van egy szabad hétvégénk?
Régen mindig valamilyen kulturális célpontot választottunk és ahhoz kerestünk (sokszor kapkodva) éttermet. Ma óriási divat a gasztroturizmus, egy-egy csillagos étterem miatt kelünk útra, és ha már ott vagyunk, megnézzük a környék látnivalóit is. Bertolt Brecht szerint ugyanis „előbb a has jön, aztán a morál”. De ezen nem érdemes vitatkozni, fogadjuk el, hogy testünknek és lelkünknek mindkét táplálék fontos. Ehhez a harmóniához nyújt segítséget ez a rendhagyó könyvecske.
Amilyen színes Magyarország földrajzilag és kulturálisan, éppoly gazdag a gasztronómiája. Bár folyamatosan magyar konyháról beszélünk – és magazinunk is a nemzeti konyha nevét viseli –, azonban más országokhoz hasonlóan nálunk sem csak egyfajta konyha létezik. Az utóbbi években a jó éttermek szinte kötelezően a helyi hagyományos ételek felé fordultak. A minőségi konyha ismérve a régió jellegzetes alapanyagainak használata, a népi ételek bemutatása. Az Őrségben nincs étlap dödölle vagy tökmagolaj nélkül, Debrecenben mangalica, Szegeden halászlé vagy folyami hal nélkül. Legújabb gasztrokalauzunk e tendencia jegyében született. Bemutatjuk az ország gasztronómiáját tíz fejezetre osztva, mesélünk a régiók hagyományairól, ismert ételeiről, de ezúttal kiegészítjük a környék kulturális látnivalóival is.
Top 10 gasztrotúra a négy égtáj felé, Etyektől Miskolcig, Tokajtól az Őrségig, Soprontól Villányig. Top 10 úti cél és számtalan kulturális célpont, száz kávézó, étterem, cukrászda. Ezt kínálja kalauzunk, amelyben tizenöt év tapasztalata összegződik. Tájak, konyhák, emberek. Hogy ne érje csalódás sem a lelkünket, sem a testünket!
A könyv ezen nagyvárosokat és környéküket veszi számba:
Budapest környéke
Sopron és környéke
Zalaegerszeg és környéke
Balaton – déli part és környéke
Balaton – északi part és környéke
Pécs és környéke
Szeged és környéke
Eger és környéke
Tokaj és környéke
Debrecen és környéke