Hírek

Magyar Konyha

2025. július 25.

Dani García , Bibo Budapest , rétes , desszert

A Bibo Budapest séfjének egy vidéki iskola konyhájának vezetője mutatta meg, hogyan készül az igazi magyar rétes. A sütemény – némi mediterrán csavarral – azóta a belvárosi étterem kínálatába is bekerült.

Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára folyamatosan kerülnek fel a magyar konyha ihlette fogások – az állandó étlapon pedig egy új desszert is kóstolható, amelyet egy különleges találkozás inspirált: a spanyol sztárséf egy magyar nagymamától tanulta meg a rétesnyújtás mesterségét a város egyik leglátványosabb teraszán.

Kókai Imre Lászlóné, Ica néni egy vidéki iskola konyhájának a vezetője, és gyakran ölt népviseletet, hogy az otthona történetét megismertesse az érdeklődőkkel és bevonja őket abba a gasztronómiai örökségbe, amelyben felnőtt. A vele való találkozás hatására a Bibó az új nyári étlapjának az egyik meglepetése a rétes lett, túrós töltelékkel és mediterrán hatásként kandírozott naranccsal. Ebben az apró csavarban elevenedik meg a Bibo konyhájára jellemző kreativitás, ahol az ételek Dani gyermekkorának ízvilágából, utazásainak ízemlékeiből, és a magyar konyha fogásaiból születnek – olvasható a Bibo sajtóközleményében.

Az étterem filozófiájának része, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból, figyelemmel és technikával lehet igazán különleges fogásokat készíteni Akárcsak az idei Gourmet Fesztiválra készült, hagyományok ihlette krumplifőzelék (fordított skót tojással) – amely ugynacsak felkerült azóta a vendéglátóhely étlapjára.

A rétes esetében szintén egyszerű alapanyagok – liszt, víz, só, cukor – képezik az alapot, de a titok Ica néni szerint is az évszázadokon átörökített mozdulatokban rejlik. A pihentetett massza alá nyúlva kézfejjel húzza leheletvékony lepedővé a tésztát, miközben olyan lelkesen magyaráz a spanyol séfnek, hogy közös nyelv nélkül is megértik egymást.



„Az ilyen pillanatok miatt éri meg ebben a szakmában dolgozni – amikor a történeteket nem szavakkal, hanem mozdulatokkal és ízekkel mesélik el. Ica néni mellett állva, látva a szenvedélyt és a precizitást, amellyel a rétest készíti, eszembe jutott, honnan is ered a gasztronómia: otthonról, az emlékekből és a kézről kézre átadott tudásból” – mondta Dani García.

A séf korábban is többször nyilatkozott arról, hogy számára az inspirációt nem a díjak, hanem az autentikus találkozások jelentik. A magyar konyha alapanyagai, a termelőkkel való kapcsolat és az élményszerű főzések új utakra terelik kreativitást – ezt tükrözik a Bibo új fogásai is, mint például a „seafood hortobágyi”, a „homár és tökfőzelék” vagy a „báránybordás töltött paprika”.


Kapcsolódó cikkek