Cikkek

Kitzinger Szonja Fotó: Körmendi Imre

2025. július 22.

Csakhal Bisztró , Debrecen , Pataky Péter

Debrecen nem az a kimondott víznagyhatalom. Ehhez képest a helyiek már két helyen is javíthatnak az ország éves halfogyasztásán, ami kevés, mindössze évi 6,5-7 kg. Az ő zarándokhelyük a Csakhal, amelynek mottója: Minden halimádó lakjon jól!


A név beszédes a kínálatot illetően. Hal van és kész, abból viszont a közönségkedvencek. Persze a kifinomult fogásokat sem kell nélkülözni, az ínyenc közönség a havonta megrendezett halvacsorákon tobzódhat az ízekben, stábunk is egy ilyen esten vett részt.




Egy falat halat


Az eleinte aprócska halsütöde egy forgalmas út mellett, a Tesco szomszédságában nyitott meg. A tulajdonos Barta Bernadett sokat járt a tenger mellé, ám városában és a közelben sem jutott hozzá kedvenc halas ételeihez. Maga vetett véget ennek, amikor tíz éve megnyitotta sütödéjét. Itt eleinte ő volt minden egy személyben: az árubeszerző, a halsütő, de még az eladó is. A léptékváltásra öt éve került sor, amikor a debreceni strand mellé épülő üzletsoron megnyitotta második egységét. Míg a vállalkozás eleinte a tiszai halakra – kárászra, keszegre, süllőre – épített, a strand melletti sétányon már jóval szélesebb palettáról válogathatnak a halimádók.



Bíró József (séf), Barta Bernadett (tulajdonos), Pataky Péter (kreatív séf)


A tulajdonos eleinte háziasszonyként sütött-főzött, aztán egyre magasabbra tette a lécet, aminek eredményeképpen kreatív séfként a Tisza-parti Pataky Péter is ide igazolt, aki a konyhafőnök, Bíró Józsefet és csapatát segíti tanácsaival. Első közös munkájuk egy fish and chips volt, amely azóta is étlapon van. Az étel könnyen elkészíthetőnek tűnik, mégsem az. Titka az aranyszínű, ropogós bunda, melynek vastagsága épp optimális. Fontos a megfelelő sóoldat, és annak egyenletes eloszlása, de ugyanilyen lényeges a minőségi tőkehal is. Az étel hamar közönségkedvenc lett a harcsabrassói, a helyben töltött harcsakolbász, a friss haltepertő, és a ropogós füstölt harcsa, illetve a pörccel kínált harcsapaprikás mellett. De népszerű még a thai módon, kókusztejjel, kaffir lime-mal és zöld curryvel készített halleves is, ami meglepően nagy karriert futott be, talán mert rákkal, kagylóval, tintahallal és friss korianderrel kínálják.



Tematikus halvacsora a Csakhalban 2025 tavaszán


Keddenként kagyló


A Nagyerdőn nyitott újabb egység különlegessége, hogy a korzó és a strand felől egyaránt megközelíthető. Nyáron a strand irányából érkeznek nagy számban a látogatók, ősztől tavaszig gourmet vacsorákkal, borestekkel is vonzzák a vendégeket. Keddenként a frissen érkező kék kagylóra támaszkodik a bisztró népszerű Keddi Kagyló Klub programja. Ilyenkor a vendégek egy fazék kagyló mellé bort és fűszervajas kovászos bagettet kapnak, ami pillanatok alatt rajongóvá tesz bárkit. Aki pedig rajongóvá válik, annak jöhet a gourmet-vacsora, amelyen mi is részt vettünk és ízelítőt adunk belőle a következő oldalakon. A vacsora után Szirmay Antal, Zemplén vármegye egykori követének szavait idézve annyit mondhatunk: „Aki eztet falja, ajakát megnyalja, kálvinista mennyországnak vallja.”


Vongole proseccoval fűszervajas bagettel

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek