Hírek

Knap Gábor

2024. június 20.

michelin , michelin guide , étterem , dánia , görögország

A világ legdrágább Michelin-csillagos éttermei közül jónéhány Európában található, de ennél sokkal nagyobb meglepetés érhet, ha azt vizsgáljuk, milyen árkülönbségek vannak a kalauz által ajánlott vendéglátóhelyek között, attól függően, hol működnek azok.

A Michelin Guide csaknem 125 éve minősíti a vendéglátóhelyeket, 2024-ig több mint 3500 éttermet ajánlottak több mint 40 országban. Hogyha ezek árait átlagoljuk, 167 euróra jön ki egy Michelin-csillagos étkezés ára, az italok és a borravaló nélkül.

A Chef’s Pencil elemzéséből kiderül, hogy a több csillaggal ajánlott éttermek természetesen drágábbak: egy csillag átlagosan 93 euróval növeli a menü árát.




A kontinensen Dániában a legdrágább Michelin-vacsora. A 32 ajánlott dán étteremben átlagosan majdnem 300 euró egy vacsora, igaz Koppenhágában például két háromcsillagos hely is várja az ínyenceket. A második helyen Izland áll, 233 eurós átlag kóstolómenü árral, a szigetországot Svédország, Ausztria és Svájc kövei 206, 203 és 201 eurós költségekkel. A drágábbak közé tartozik még Norvégia, Portugália, Németország, Magyarország és Lengyelország is.

Ezeknél lényegesebben megfizethetőbbek a Dél-Európában működő éttermek. Michelin-csillagos menüt Máltán lehet a legolcsóbban kóstolni, ott átlagosan 125 eurót kell ezért fizetni.

Görögország is költségkímélő megoldás, ott 12 ajánlott hely van, amelyeken kb. 132 euró egy étkezés. Szlovénia, Belgium és Törökország ugyancsak megfizethető Michelin-élményeket kínál, fejenként 140 euró alatti áron.

Kapcsolódó cikkek