Hírek

Magyar Konyha

2025. május 30.

Újváros Bisztró , Békés megye , Piltz Zoltán , Szarvas

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró, Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme.

A Michelin Guide az ultramodern kialakítása, hangulatos terasza, modern stílusban tálalt, kifinomult magyar ételei és jól válogatott magyar borai miatt ajánlja a szarvasi Újváros Bisztrót.

Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott éttermének séfje, Piltz Zoltán három új ételsort állított össze, amelyek a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építkeznek.

Az új degusztációs menüsorok „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezései egyértelműen jelzik az ételek inspirációjának forrását. A menüsorok három különböző gasztronómiai élményt kínálnak. A séf londoni és budapesti fine dining tapasztalatait a helyi alapanyagok iránti tisztelettel ötvözi. Az „Innen” menü Szarvas környéki alapanyagokból, helyi termelőkkel együttműködve készül. A „Onnan” hazai klasszikusokat értelmez újra, a „Mindenhonnan” pedig nemzetközi utazásokat és ízeket sűrít egy vacsorába.



Bélszín tatár


Az „Innen” egy háromfogásos menü, amelynek fontos eleme a harcsa krokett, amely szarvasi afrikai harcsából készül, francia bisztrótechnikával, de magyar alapokon. Mellette megjelenik egy „robbantott töltött káposzta”, ahol a mangalica gerslivel és selymes savanyúsággal társul. Desszertként egy franciásra hangolt, de helyi ihletésű Szarvasi gyümölcskrémes zárja a menüsort.

Az „Onnan” négyfogásos válogatása bélszín tatárral indul. A főfogás egy báránygerinc, spárgával és burgonya espumával. A menü záróakkordja egy különleges, díósorbet-ből és a klasszikus Eszterházy-tésztából álló desszert. Ez a sorbet egyúttal egy új terület felfedezését is jelenti a bisztró számára, hiszen most kezdik elmélyíteni tudásukat a fagylaltkészítés terén.



Ázsiai kacsamell


A „Mindenhonnan” ötfogásos menüjében kóstolható ázsiai köntösbe bújtatott kacsamell, amely bár orosházi eredetű, sült rizzsel és fekete fokhagymával tálalva nyer új dimenziót. Szerepel itt könnyed nyelvhal vajmártással és tavaszi zöldekkel. A spárga kecskesajttal és zöldfűszerekkel egy német, francia és olasz hatásokat tükröző tavaszi fogás, ahol a kecskesajt egy közeli családi gazdaságból, a Malomkerti Kecskesajttól érkezik. A záródesszert itt is az Eszterházy torta díósorbet variációja.

Piltz Zoltán séf elkötelezett a környékbeli termelőkkel való szoros együttműködésben. Így kerül az asztalra a friss helyi harcsa, a szezonális zöldségek jelentős része, valamint az alföldi kacsa és mangalica. A tavaszi spárga szinte a szomszédból érkezik, a békési kecskesajt pedig egy közeli családi gazdaság büszkesége. A séf számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az alapanyagok mindig frissek legyenek és a lehető legközelebbről származzanak, figyelembe véve a szezonalitást is.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek