Hírek

Magyar Konyha

2024. augusztus 29.

svét , ruprecht lászló , tata , platán étterem , fine dining , fesztivál

Fel lett adva a lecke idén a tizennegyedik SVÉT-en kiállító éttermeknek, hiszen a szeptember 14-15-én esedékes fesztivál jelmondata „A Mama főztje” lett. De mit jelent ez pontosan?

Összesen 35 étterem, 20 borászat, kézműves termelők és termelői közösségek mutatkoznak be szeptember 14-15-én Tatán, az Esterházy Kastély parkjában a 2024-es SVÉT-en. A Stílusos Vidéki Éttermiség fesztiválján a szervezők ígérete szerint a korábbiaknál is színesebb programkínálat várható.

Ruprecht László a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke „A Mama főztje” koncepcióval kapcsolatban elmondta, ezzel olyan feladatot igyekeztek adni a kiállító éttermeknek, amely kissé kimozdítja őket a komfortzónájukból. Szeretnénk, ha a fesztiválon a fine dining vonal mellett megjelenne a „házias” ízvilág. A visszajelzések alapján jó kis feladat volt ez a kiállítóknak, akik jelenleg is dolgoznak a rendezvényen bemutatandó fogásokon – tette hozzá.




Egyszerűen elkészíthető, letisztult és nagyon jó ételekre törekszünk, miközben szeretnénk, ha az idei kiemelt alapanyagok – a magyar szarvasgomba, a mangalica, a szilva és az alma – is megjelennének. Ruprecht László elárulta, hogy a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület és Panyola község standjánál hagyományos beregi töltött káposzta készül majd, a látogatók azt is megtapasztalhatják, hogyan zajlik a szabolcsi szilvalekvár készítése, illetve kóstolható lesz a szilvalekvárban pácolt mangalica császárhús is.

Idén is kiállító lesz a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandárja, amelynek gulyáságyúban készült ételei már tavaly is hatalmas sikert arattak. Az esemény házigazdája továbbra is a két Michelin-csillagos Platán Gourmet Étterem, mellettük pedig rengeteg top vendéglátóhely képviselteti magát. Mások mellett szeptember második hétvégéjére tatára költözik az Anyukám mondta, a Bobajka, az Erhardt Étterem és Panzió, a Horgonyzó kisvendéglő, az IKON és a Kistücsök egy része is.




A Breier farm hús- és sajt portékái, a GabKo Chili szószai és egyéb termékei, Pepo Papa tökmagolaja, a Marmalady's mustárjai és lekvárjai, a Zümi méhészet készítményei ugyancsak kóstolhatók és vásárolhatók lesznek, ami pedig a kiállító borászatokat illeti, a névsor szintén illusztris. Ott lesz ugyanis többek között Árvay János, Jásdi István, Légli Ottó, Balla Géza, Gere Andrea és Zsolt, valamint Bott Frigyes is. A kisüzemi sörfőzdéket pedig a Fehér Nyúl és a Szent András Sörfőzde képviseli majd.

A rendezvény szombati napján mutatkozik majd be a Magyar Konyha vadonatúj, 2024-es Termelői Kalauza, illetve a Magyar Konyha Termelői díjak is átadásra kerülnek.


A SVÉT nyitvatartási ideje:


  • szombat: 11:30-20:00
  • vasárnap: 11:30-19:00


A rendezvényen történő részvétel feltétele az előzetes regisztráció, amelyet itt tud megtenni

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló