Szakszon Ágnes
2025. december 18.Magyar Cukrász Ipartestület , Olasz Gasztronómiai Világhét , Davide Malizia
Idén tizedik alkalommal rendezték meg az Olasz Gasztronómiai Világhetet, ehhez kapcsolódva – az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) jóvoltából – Davide Malizia cukrászmesterrel beszélgettünk.
– November végén a Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében cukrászati kurzust tartott Budapesten. Mivel készült erre a bemutatóra?
– A kurzus témája „A cukrászat és a fagylalt harmóniája modern torták formájában” volt. A kurzus fókuszában az új dizájntrendek és az ízek harmóniája között létrehozandó egyensúly állt. A résztvevők megtanulhatták, hogy a könnyed struktúrák, a különleges, gourmet-hozzávalók és a minimalista dekorációk együttesen hogyan hozzák létre az esztétikum, tehát a látvány és az ízvilág egységét. Végigmentünk a technikai újdonságok és a kortárs kreativitás útján, melynek eredményeként elegáns és egyedi desszertek jöhetnek létre.
– Melyek a kedvenc desszertalapanyagai?
– A gyümölcsök és a csokoládé, de van valami, ami sohasem hiányozhat a süteményeimből, az pedig a vanília.
– Édesszájú, vagy inkább csak megkomponálni és elkészíteni szereti a desszerteket?
– Ha nem szereted a desszerteket, akkor nem tudod jól végezni ezt a munkát.
![]()
– Melyik volt a kedvenc gyerekkori desszertje?
– A felmenőim tanítottak meg a sütés-főzés szeretetére. Máig emlékszem nagymamám, Maria körtés süteményére, ami egyszerű volt, nagyon finom, és máig meleg családi érzéseket kelt bennem.
– Otthon, a családban annak idején milyen desszert került a karácsonyi asztalra?
– Gyerekkorunk ikonikus desszertje a panettone, amelyből először nemzeti desszert, mára karácsonyi trend lett, végül az ünnep elengedhetetlen kellékévé vált.
– Az előző oldalakon Dél-Tirol (Trentino-Alto Adige) tartomány gasztronómiájáról volt szó. Van-e olyan tipikus trentinói sütemény, amely az adventi időszakhoz kapcsolódik, és olyan, amelyet kifejezetten karácsony estére készítenek?
– A legtipikusabb trentinói karácsonyi desszert a zelten, a gyümölcskenyér, amelybe sok szárított és kandírozott gyümölcs és különféle fűszer kerül. A trentinóiak téli kedvence a sajttorta, de én jobban szeretem az almás rétest, nemcsak azért, mert roppanós, üde és friss ízvilágú, hanem remekül is mutat a tányéron.
– Mit készít a saját családjának karácsonykor?
– Nálunk két édesség, a panettone, a szárított gyümölcsös sütemény és a pandoro, a csillag alakú édes kalács az, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Amit most az olvasóknak ajánlok, az egy otthon is könnyen elkészíthető karácsonyi gesztenyés sütemény. (A receptet ide kattintva olvashatják el.)
![]()
Tipp:
Az ITA budapesti irodája közösségi oldalain oszt meg érdekességeket az olasz konyháról, valamint az azt jellemző kulturális, élettani és innovációs értékekről.
Tudta?
Davide Malizia cukrászmester számos jelentős nemzetközi elismerés és rangos szakmai díj tulajdonosa. Nyolc alkalommal nyerte el a cukrász- és fagylaltkészítő világbajnoki címet a Nemzetközi Cukrász Világbajnokságon versenyzőként, illetve felkészítő csapatkapitányként. 2020-ban Sucre d’Ort, azaz Aranycukor díjat kapott, mely a világ legjobb karamellművészének járó elismerés. Az előkelő titulus tíz éven keresztül, 2020-tól 2030-ig kizárólagosan őt illeti meg. A 2015 óta működő, híres Római Cukrász Akadémia, az Aromacademy alapító igazgatója. Alapítása óta tagja a Kiváló Olasz Cukrász Nagykövetek Szövetségének (APEI) és a francia Relais Dessertnek, mely a nemzetközi cukrászelitet tömörítő szervezet.