Magyar Konyha receptje
2025. december 17.6 tojás
400 ml tej
200 g liszt
3 ek kristálycukor (a tojásfehérjéhez)
2 ek mazsola
1 zacskó vaníliás cukor
kevés rum
kevés reszelt citromhéj
1 csipet só
kb. 50 g vaj a sütéshez
1 ek kristálycukor (a karamellizáláshoz)
porcukor
fahéj
Tegyük a mazsolákat egy tálba, öntsünk rá egy kis rumot, és hagyjuk állni 15 percig. A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját tegyük egy keverőtálba. Adjunk hozzá tejet, egy kis reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot és a lisztet, majd keverjük sima tésztává.
A tojásfehérjét a kristálycukorral és egy csipet sóval verjük kemény habbá, és keverjük hozzá a tésztához.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy nagy vagy két kisebb (tapadásmentes) tűzálló serpenyőben olvasszuk meg a vajat. Öntsük a serpenyőbe a masszát és egy-két perc elteltével szórjuk bele a lecsepegtetett mazsolákat. Ha az alja már világosbarnára sült, fordítsuk meg a tésztát és 6-8 perc alatt süssük készre az előmelegített sütőben.
A császármorzsát két villával szaggassuk kisebb darabokra. Tegyünk vajdarabkákat a tetejére, szórjuk meg egy kis kristálycukorral, és felső sütési móddal karamellizáljuk egy kicsit a cukrot.
Vegyük ki a serpenyőt a sütőből, és tegyük a császármorzsát előmelegített tányérra. Szórjuk meg porcukorral és egy kis őrölt fahéjjal.
Kínálhatjuk szilvakompóttal, almapürével vagy erdeigyümölcs-lekvárral. Elkészíthetjük a tűzhelyen is, ha mindkét oldalát ott sütjük meg, és a végén fedővel lefedve karamellizáljuk a cukrot.
Tudta?
Ferenc József császárnak a főtt marhafartő mellett a császármorzsa volt a kedvenc étele, nem véletlenül nevezik az osztrákok kedvenc desszertjét Kaiserschmarrnnak. A legenda szerint egy parasztember palacsintát akart készíteni Ferenc Józsefnek és Erzsébet királynénak, de annyira izgult, hogy a palacsinta összevissza szakadt. Gyorsan szilvalekvárt tett rá és úgy kínálta. Az uralkodópár pedig máris kérte a receptet. Mások szerint az udvari szakács készítette Sisinek. Egy biztos, az osztrák változat szerint liszttel, itthon pedig búzadarával készül. Palacsintatészta vagy grízes tészta? Ha feltesszük a kérdést, ma már itthon is sokan az osztrák típusú császármorzsára szavaznak!




