Receptek

Kakaós csiga

Korányi Gergő receptje

2021. január 22.

Hozzávalók az előtésztához:

  • 500 g liszt
  • 25 g vaj
  • 5 g só
  • 50 g cukor
  • 20 g élesztő
  • 1 db tojás
  • 250-275 g hideg tej

Hozzávalók a hajtogatáshoz:

  • 200 g vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 300 g cukor
  • 100 g kakaó
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A TÖKÉLETES kakaós csiga és túrós táska a búrkiflitől eltérően nem egyszerű vajas tésztából, hanem úgynevezett blundel tésztából készül, amely élesztős hajtogatott tészta. Szimpla és dupla hajtások követik egymást, fontos, hogy közben pihentessük hűtőben a tésztát fél órát, hogy az élesztő ne keljen meg idő előtt. A hajtásokról itt olvashat hosszabban.


ELKÉSZÍTÉSE:

1. A cukrot, az élesztőt, a lisztet, a vajat, a tojást és a sót összekeverjük. Beleöntjük a tejet, és egy sima, de lágy tésztát gyúrunk. A tésztából gömböt formálunk, és letakarva minimum 1 órát a hűtőszekrényben pihentetjük.

2.
A tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a 3 cm vastag téglalapra kinyújtott vajat, majd a tésztával becsomagoljuk.

A tésztát összesen háromszor hajtogatjuk, minden hajtás között fél órát hűtőben pihentetve, először két szimpla, végül egy dupla hajtással.


A három hajtogatás után 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, kissé bevizezzük és megszórjuk a kakaóval elkevert cukorral. Ügyeljünk rá, hogy a tészta szélénél 1 cm szabad felületet hagyjunk, amit utólag kicsit bevizezünk, és ezzel tapasztjuk össze a tekercs végét.

Víz helyett használhatunk olvasztott vajat is, így még finomabb lesz.


Feltekerjük és 100 grammos korongokat vágunk belőle. Szobahőmérsékleten letakarva 2-3 órát kelesztjük, majd 190 °C-on 15–18 percig sütjük.



liszt , vaj , élesztő , tojás , tejszín , kakaó