Nábelek Zsófia receptje
2021. február 11.Eklerfánk hozzávalók:
- 1 adag égetett tészta
- 4 ek apróra vágott dió vagy mogyoró
- porcukor
ÉGETETT TÉSZTA
Hozzávalók:
- 120 g liszt
- 100 ml tej
- 100 ml víz
- 1 ek cukor
- 1 csipet só
- 80 g vaj
- 4 db tojás
SÓS KARAMELLÁS MASCARPONEKRÉM
Hozzávalók:
- 3 g zselatin
- 170 g tejszín
- 135 g cukor
- 82 g vaj
- 262 g mascarpone
- 7 g só
CSOKOLÁDÉKRÉM
Hozzávalók:
- 110 g étcsokoládé (70%-os)
- 66 g cukor
- 120 g tej
- 120 g tejszín
- 38 g tojássárgája (kb. 2 db)
- 1 kk só
- 5 g zselatin
Az égetett vagy forrázott tészta – franciául páte à choux – az egyik legizgalmasabban felhasználható cukrászati alaptészta.
A franciák ekler (vagyis éclair) fánkja hosszúkás, félbevágva vagy a tészta alját megszúrva töltik, a tetejét pedig gyakran valamilyen bevonattal díszítik – így is megkülönböztetve a különböző ízesítéseket.
Égetett tészta elkészítése:
A tejet, a vizet, a felkockázott vajat, a cukrot és a sót egy lábosba tesszük és felforraljuk.
![]()
Hozzáadjuk az átszitált lisztet, majd 2 percig (továbbra is a tűzön hagyva) fakanállal folyamatosan keverjük, reszeljük a tésztát.
![]()
Ezután félretesszük hűlni. Ha kihűlt, a tésztát habverővel (elektromossal célszerűbb) keverni kezdjük, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
![]()
Ha hosszúkás fánkot készítünk:
A tésztát habzsákba töltjük, és 1 centis sima csővel (vagy lyukkal a zsákon) 10-12 centis, hosszúkás csíkokat nyomunk a sütőpapírra.
![]()
Ízlés szerint megszórhatjuk apróra vágott dióval vagy mogyoróval.
![]()
Egy tálban vizet teszünk a 200 °C-ra előmelegített sütőbe, hogy gőz keletkezzen. A tésztát tíz percig sütjük, majd résnyire nyitott sütőajtóval további 25-30 percig szárítjuk.
- Sütés közben kinyitottuk a sütőajtót, a gőz kiszökött, így a tészta összeesett.
- Nem sütöttük elég ideig a tésztát, így a sütőből kivéve összeesik, a belseje ragacsos marad.
- Túl magas kőmérsékleten sütöttük, a tészta túlságosan megrepedt.
![]()
Amikor kihűlt, két-három apró lyukat fúrunk az aljára, majd habzsák segítségével megtöltjük sós karamellás vagy csokoládékrémmel.
![]()
Félbe is vághatjuk és így is megtölthetjük. Ezután tálalhatjuk porcukorral megszórva, vagy be is vonhatjuk 200 gramm olvasztott étcsokoládé és 50 gramm vaj keverékével.
Sós karamellás mascarponekrém elkészítése:
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A cukrot karamellizáljuk, apránként, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tejszínt, végül a vajat és a sót. Ezután levesszük a tűzről, belekeverjük a zselatint és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor belekeverjük a mascarponét, majd habzsákba töltve vagy dobozban legalább egy órát hűtjük.
Csokoládékrém elkészítése:
A tejszínt, a tejet és a sót felhevítjük. A cukrot és a tojássárgáját elkeverjük, felöntjük a meleg tejes keverék felével, visszaöntjük a tojásos részt az edénybe és 85 °C-ig főzzük folyamatosan keverve. Feloldjuk benne a beáztatott lapzselatint, és a csokoládéra öntjük. Simára keverjük, és hagyjuk teljesen megdermedni. Áttörjük és habzsákba töltjük.
![]()
égetett tészta , dió , mogyoró , liszt , tej , porcukor , vaj , tojás , zselatin , tejszín , mascarpone , étcsokoládé




