Magyar Konyha
2024. október 7.garai ádám , magyar gasztronómiai egyesület , arquitecto pitpit , hagyomány és evolúció
A Magyar Gasztronómiai Egyesület Hagyomány és Evolúció szakácsversenyén a Nemzeti Múzeum szomszédságában található Arquitecto PitPit séfje, Garai Ádám „főzte fel” magát a csúcsra.
A Magyar Gasztronómiai Egyesület – kilencedik alkalommal meghirdetett – Hagyomány és Evolúció szakácsversenyét 2016-ban eredetileg azért hívták életre, hogy egy meglehetősen feszes tempójú versenyben válasszák ki a nemzetközi Bocuse d’Or magyar indulóját.
Ugyan erről 2009 óta már a Magyar Bocuse d’Or Akadémia gondoskodik, a Hagyomány és Evolúció továbbra is fontos szerepet tölt be a hazai gasztronómiában. Az alapítók szerint nagyszerű eszköz ugyanis arra, hogy a magyar szakácsok tovább képezhessék magukat, bővítsék anyagismeretüket, technológiai tudásukat és csiszolják ízlésüket.
![]()
Garai Ádám
Az idei versenyen hat tányér halgombócot vagy halgaluskát kellett készíteni egyéni vajmártással az első körben, majd hat „burokban” sült marhahúst. A hal lehetett édesvízi vagy tengeri, tetszőleges körettel, akár előétel vagy főétel méretben, de kötelezően fehér vagy vörös vajmártással. A marhahúst is körettel és mártással kellett tálalni, a burok lehetett tészta vagy zöldséglevél, de nem lehetett bélszín, hátszín vagy rostélyos.
A korábban a Magyar Gasztronómiai Egyesület Czifray versenykurzusán is diadalmaskodó, jelenleg az Arquitecto PitPit séfjeként dolgozó Garai Ádám mindkét fogásával és a külön zsűri által felügyelt konyhai munkájával is az élen végzett.
A hosszú ideig Japánban dolgozó séf halgombócát előételként tálalta, süllőből készítette, kovászos karalábét, marinált alma-golyót és könnyű, zelleres-kagylós vajmártást adott hozzá. Húsételét mustáros miszóval ízesített stefániából készítette, amit egy hosszan érlelt, távol-keleti gombavagdalékkal együtt csúcsos káposzta levelébe csavart. Körete vékony karalábé szeletbe tekert almás-borsos máj, mártása elegáns Madeira szósz volt – olvasható a Magyar Gasztronómiai Egyesület közleményében.
Garai Ádámnak gratulálunk és további sikereket kívánunk!
Borítókép: A Hagyomány és Evolúció versenyzői: Incze Szilárd, Molnár Márk (Jimmy), Palotai Csaba, Matus István, Garai Ádám, Tikkel Bálint, Vincze Zoltán, Boros Marcell (Fotó: Bakcsy Árpád)