Jön a Michelin Grapes, ami majdnem olyan lesz, mint a csillag, de nem éttermek, hanem borászatok kaphatják meg. Az első díjazottak Burgundiából és Bordeaux-ból várhatók, és az is kiderült, mi alapján lehet bekerülni az elitbe.
Háromszintű „Grapes” (szőlők) pontozási rendszert vezet be a Michelin kalauz, amelynek segítségével a bortermelőket értékeli majd. Egy, kettő vagy három „szőlővel” értékelik majd a legjobb borászatokat, és megnevezik majd azokat a „kiválasztottakat” is, akiket rendszeresen értékelnek a jövőben.
Burgundia és Bordeaux lesznek az első régiók, amelyekben működni kezd az új rendszer, már jövőre. A Michelin szerint az új értékelés megbízható referenciapontot kínál majd a borrajongóknak a termelők felfedezéséhez.
Michelin Grapes minősítést öt kritérium vizsgálata alapján lehet majd szerezni. Számít majd a szőlészeti gyakorlat (agronómia), a technikai tudás, az identitás, az egyensúly és az évjáratok közötti következetesség. Az értékeléseket pedig a Michelin profi borszakértő csapata végzi majd.
Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója a Grapessel kapcsolatban elmondta, hogy az értékeléseket tartalmazó, jövőbeni kiadvány a kíváncsi amatőrök és a leglelkesebb szakértők számára egyaránt szól majd. Azokat szeretnék díjazni vele, „akik a világ legigényesebb szőlőültetvényeit építik”.
Az új rendszer szerint három „Grapes” jár majd kivételes termelőknek, akiknek a borai minden évjáratban kiemelkedők. Kettő a „kiváló termelőknek” jár, akik kiemelkedőt alkotnak a saját régiójukban, egyet pedig azok kaphatnak, akik különösen az erős évjáratokban tudnak karakteres borokat készíteni.