Nábelek Zsófia receptje
2020. október 20.- 250 g gyömbér megtisztítva
- 175 g cukor
- 250 g víz
A gyömbért – amennyire sikerül – vágjuk 2x2 centis kockákra, a lényeg, hogy lehetőség szerint nagyjából azonos méretű darabokat kapjunk.
Forraljunk egy liter vizet, adjunk hozzá egy csipet sót, és szórjuk bele a gyömbért, majd főzzük 1-2 percig. Ezután szűrjük le, forraljunk egy újabb adag vizet kevés sóval, és ugyanígy főzzük benne a gyömbért 1-2 percig. Ezt még kétszer ismételjük meg, így a gyömbér nem lesz élvezhetetlenül csípős, de nem is veszíti el a karakterét.
A cukrot és a vizet forraljuk fel, épp csak addig, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a gyömbért, és a legalacsonyabb lángon főzzük.
Főzés közben néha kavarjuk át, ha nagyon ragacsossá válik, pótoljuk az elforrt vizet, különben leég. Amikor elkészült, szűrjük le, a szirupot tegyük félre, a kész gyömbért pedig szedjük sütőpapírral bélelt tepsibe, a lehető legjobban szétválasztva a szemeket. Szórjuk meg 1-2 kanál kristálycukorral, és amikor langyosra hűlt, alaposan rázzuk össze vele.
A félretett szirupot töltsük befőttesüvegbe: később süteményekhez, salátákhoz, vinaigrette-hez és akár sajtok mellé is használhatjuk.