Receptek

Egészben sült zsályás biosertéstarja céklával és quinoával

Gyurik Gábor receptje

2021. október 25.
  • 2-2,5 kg tarja
  • 30 dkg quinoa (dél-amerikai „gabonaféle”)
  • 50 dkg cékla
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek mascarpone
  • 1 csokor zsálya
  • 1 dl pecsenyelé
  • gombák
  • őrölt bors, só
ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A tarját sütés előtt 1,5 órára sós fürdőbe tesszük.


Őrölt borssal ízesítjük, bedörzsöljük zsályával pürésített fokhagymával, meglocsoljuk olívaolajjal, majd lefóliázva 2-2,5 órán át sütjük 185 °C-on.

A céklákat megmossuk, tepsibe tesszük, majd leszórjuk annyi durva sóval, hogy mindenhol befedje. 150 °C-on kb. 30-40 perc alatt puhára sütjük. Ha kihűlt, meghámozzuk, a felét 3×3-as kockákra vágjuk, a másik felét turmixgépbe tesszük, vajjal és a mascarponéval pürésítjük.

Ha szükséges, sóval ízesíthetjük.


A quinoát 5-10 percre beáztatjuk, majd kétszeres mennyiségű vízben kb. 15 percig főzzük. Ha a víz elfőtt róla, félrehúzzuk és 2 evőkanál vajat keverünk hozzá.

TÁLALÁS:
A sültet ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, habzó zsályás vajon a vágási felületét megpirítjuk, közben a vajjal locsolgatjuk. Ezután pár percig pihentetjük, majd megformázhatjuk. A céklapürét kanállal a tányérra helyezzük, egyben ezzel a mozdulattal kissé elhúzzuk, a quinoát melléhalmozzuk, erre tesszük a tarját, körberakjuk a céklakockákkal és a vajon lepirított gombákkal, pecsenyelével meglocsoljuk. 


quinoa , sertéstarja , cékla , vaj , zsálya , mascarpone , sertéspecsenyelé , gomba