A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Barackos pite

Bulejka Gabriella receptje

2018. augusztus 9.
OMLÓS TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
(2 kisebb pitéhez)
  • 190 g liszt
  • 45 g Koronás Porcukor
  • csipet só
  • 115 g vaj
  • 60 ml víz
  • 3 db barack
  • 1 db tojás a kenéshez
MASCARPONEKRÉM
HOZZÁVALÓK:
  • 100 g mascarpone
  • 70 g habtejszín
  • 30 g Koronás Porcukor
  • 1/2 rúd vanília kikapart magja



ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
OMLÓS TÉSZTA
ELKÉSZÍTÉSE:

A tésztához kimérjük a lisztet, hozzáadjuk sót, és a vajjal finom morzsalékossá dolgozzuk.



Ezután a cukorral és a vízzel egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órát a hűtőben pihentetjük. A megmosott, kimagozott barackokat cikkekre vágjuk. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, és legyező alakban ráhelyezzük a barackszeleteket.



A szabadon maradt széleket ráhajtogatjuk a gyümölcsre.



A tésztaszéleket lekenjük a tojással, majd megszórjuk kristálycukorral. 180 °C-on körülbelül 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

MASCARPONEKRÉM
ELKÉSZÍTÉSE:

A tejszínhabot a porcukorral és a vaníliával együtt óvatosan belekeverjük a mascarponéba. Tálalásig hűtőben tartjuk.



TÁLALÁS:
A pitét négy részre vágjuk, tányérra tesszük, majd két kanál segítségével a mascarponekrémből gombócot formázunk. Kínálhatjuk vanília- vagy más fagylalttal is. A nektarint pedig bármilyen gyümölccsel helyettesíthetjük.



Galette: Süteményünk tésztája a francia pite, a galette mintájára készült. A galette omlós tészta, mondhatni lepény, amely mindössze néhány összetevőből áll, tölthető sós és édes zöldséggel, gyümölccsel, úgy, hogy a töltelékre ráhajtjuk a tésztát. Régen forró kövön sütötték, könnyen átsült, így bármilyen sütőben elkészíthető. Bármilyen gyümölccsel finom, szilva, nyári alma, sárgabarack, rebarbara vagy kapros-túrós töltelék is ideális hozzá. A gyümölcsök elrendezése a kreativitásunktól függ.

BULEJKA GABRIELLA
Nyáron minél kevesebb időt szeretünk tölteni a konyhában, ezért jól jön egy olyan desszert receptje, amelyet bármilyen otthon lévő gyümölcsből elkészíthetünk, és szinte 10 perc alatt összedobunk. Bulejka Gabriella a nyári számunkba egy könnyű omlós tésztát készített nektarinnal.  Ha egy cukrász szeretne minél többet megtudni az alapanyagok tulajdonságairól, tisztában akar lenni vele, hogyan viselkedik a tej vagy a vaj, amikor megolvad, a legjobb, ha élelmiszermérnöknek tanul. Így tett Gabriella, aki szerint a cukrászatban a legfontosabb az alapanyag. Már a cukrásziskolában benevezték egy versenyre, ahol egyből aranyérmet nyert, egy hibiszkusz-licsi-rózsabors kombinációval. Azóta is versenyekre jár, idén a SIRHA Desszertversenyen harmadik lett Varga Dórával. Gabriella sok időt töltött az Alföldön, legkedvesebb emlékei a nagymamájához fűzik. Volt egy kis cseresznyés köténye, abban segített a konyhán: száraztésztákat gyúrtak, csigatésztát készítettek, és bár nem édesszájú, a nagyi hatlaposát, krémesét, barackos süteményének ízét nem tudja elfeledni. A cukrászatban a kreativitás vonzza, szereti az új ízkombinációkat, textúrákat. Szívesen kísérletezik, egyik kedvenc kreációja egy kecskesajtos parfédesszert. Vágya egy saját cukrászda, ahol bemutatná desszertjeit.



mascarpone , barack , vaj , tojás , liszt , habtejszín , vanília

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra