A halakat megtisztítjuk, a fejeket levágjuk. A harcsa és a ponty fejét hosszában kettéhasítjuk, ezt majd a szeletekkel együtt felhasználjuk. A keszegek fejét eldobjuk. A pontyot beirdaljuk, majd a harcsával együtt ujjnyi szeletekre vágjuk. A keszeget egészben hagyjuk. Az összes halat vékonyan besózzuk és állni hagyjuk.
A vöröshagymát vékonyan felszeleteljük, a kicsumázott zöldpaprikát, paradicsomot és a fokhagymát fölaprítjuk, és zsíron megpároljuk. A tűzről levéve beleszórjuk az őrölt paprikát, és pár percig állni hagyjuk, hogy a paprika teljesen feloldódjon a zsiradékban, majd beletesszük a halszeleteket (a keszeget is, egészben hagyva), és annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje.
Először erős tűzön felforraljuk, majd lassú tűzön teljesen puhára főzzük.
Ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon híg. (Farkas János fonyódi hajós – aki 1952 óta így főzi a petyeket – elmondása alapján.)