Receptek

Madártejszelet

Földi Ádám receptje

2020. február 3.

TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 8 db tojásfehérje
  • 8 ek porcukor
  • 8 ek liszt
  • 1/2 csomag sütőpor

A KRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 250 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 8 dkg tojássárgája
  • 5 ek porcukor
  • 5 ek liszt
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 400 ml tej

ÖSSZEÁLLÍTÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 100 ml mascarpone
  • 400 ml tejszín
  • kevés porcukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Még könnyebb
Tészta elkészítése: A sütőt 150 °C-ra melegítjük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport és a porcukrot, 1-2 csipet sót is adunk hozzá. A tojásfehérjét habbá verjük. Amikor már kezd keményedni, fokozatosan beleadagoljuk a lisztes-cukros keveréket. A habos masszát vékonyan kivajazott-lisztezett 20×30 cm-es tepsibe terítjük, a sütőbe tesszük.

Krém elkészítése: A vajat a 100 g porcukorral habosra keverjük, félretesszük. A tejet felforraljuk a vaníliarúddal és a kikapart magjával. Levesszük a tűzről, a vaníliarudat kivesszük (hagyjuk megszáradni, ebből később vaníliás cukrot készítünk). Habosra keverjük a tojássárgáját a többi cukorral. Belekeverjük a lisztet, majd a masszához néhány kanálnyi forró tejet adunk, elkeverjük, és még néhány kanálnyi forró tejjel hígítjuk. A tejet mérsékelt lángra tesszük, ebbe keverjük bele a hígított tojásmasszát, felforraljuk. (A liszt hozzáadása miatt a tojás nem fog kicsapódni.) Amikor a krém besűrűsödött, hagyjuk hűlni, majd amikor már testhőmérsékletű, belekeverjük a cukros vajkrémet.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:

A mascarponét összekeverjük a tejszínnel, és krémesre verjük. A vajas sárgakrémet a tésztára kenjük, erre kenjük a fehér tejszínkrémet. Hűtőbe tesszük, hagyjuk megdermedni. Kakaóporral meghintve tálaljuk. Több napig eláll. A mascarpone nagyon eltérő minőségben kapható. Keressünk jobb minőséget szaküzletekben. Kifejező íze van például az Aldiban kapható mascarponénak, ez sokat emel a sütemény fényén.


tejszín , mascarpone , vanília , tej , vaj , sütőpor , liszt , cukor , tojás