Receptek

Mákos pogácsa

Borbás Marcsi receptje

2020. november 20.
  • 1/2 l liszt
  • 1/2 l darált mák
  • 1/2 l cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 20 dkg zsír
  • 1 citrom reszelt héja
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Magyarországon régen nagy hagyománya volt a mákfogyasztásnak. Európai szinten mi és Lengyelország voltunk azok, akik a legtöbbet ettünk ebből az igen egészséges olajos magból. A mai statisztikák sajnos igencsak más képet mutatnak, pedig a mák – és a belőle sajtolt olaj – magas magnézium- és kalciumtartalma miatt a csontritkulás megelőzésének záloga. A benne lévő foszfor ráadásul gondoskodik arról, hogy a kalcium be is épüljön a szervezetünkbe. Érthető tehát, hogy őseinknél miért szerepelt az étlapon hetente legalább egyszer valamilyen mákos étel. Például ez a különleges pogácsa is, melyet a mecseknádasdi asszonyoktól lestem el.

ELKÉSZÍTÉSE:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben. Egy keverőtálba mérjük a lisztet, a mákot, a cukrot, belereszeljük a megtisztított citrom héját és hozzáadjuk a szobahőmérsékletű zsírt. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és jó alaposan összegyúrjuk a tésztát. (Amennyiben túl kemény a masszánk állaga, akkor pici tejjel lágyítjuk!)

Amikor szép egyenletes és sima a tészta felülete, akkor letakarva fél órát hagyjuk kelni.


Miután a tésztánk megkelt, lisztezett nyújtódeszkán 2 centi vastagra nyújtjuk. A tetejét egy kicsit be is vagdoshatjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Nagyon jól áll neki, ha különböző formákra szaggatjuk.


A pogácsákat egy előre kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük, és előmelegített, 160 °C-os sütőben körülbelül fél órát sütjük.

Nem szabad túlsütni a pogácsát, mert akkor kemény lesz!



liszt , mák , élesztő , tej , citrom reszelt héja , zsír

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

További receptek