Borbás Marcsi receptje
2020. november 20.- 1/2 l liszt
- 1/2 l darált mák
- 1/2 l cukor
- 5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 20 dkg zsír
- 1 citrom reszelt héja
Magyarországon régen nagy hagyománya volt a mákfogyasztásnak. Európai szinten mi és Lengyelország voltunk azok, akik a legtöbbet ettünk ebből az igen egészséges olajos magból. A mai statisztikák sajnos igencsak más képet mutatnak, pedig a mák – és a belőle sajtolt olaj – magas magnézium- és kalciumtartalma miatt a csontritkulás megelőzésének záloga. A benne lévő foszfor ráadásul gondoskodik arról, hogy a kalcium be is épüljön a szervezetünkbe. Érthető tehát, hogy őseinknél miért szerepelt az étlapon hetente legalább egyszer valamilyen mákos étel. Például ez a különleges pogácsa is, melyet a mecseknádasdi asszonyoktól lestem el.
ELKÉSZÍTÉSE:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben. Egy keverőtálba mérjük a lisztet, a mákot, a cukrot, belereszeljük a megtisztított citrom héját és hozzáadjuk a szobahőmérsékletű zsírt. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és jó alaposan összegyúrjuk a tésztát. (Amennyiben túl kemény a masszánk állaga, akkor pici tejjel lágyítjuk!)
Miután a tésztánk megkelt, lisztezett nyújtódeszkán 2 centi vastagra nyújtjuk. A tetejét egy kicsit be is vagdoshatjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Nagyon jól áll neki, ha különböző formákra szaggatjuk.
A pogácsákat egy előre kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük, és előmelegített, 160 °C-os sütőben körülbelül fél órát sütjük.