Receptek

Omlós mangalicatarja, káposztás tészta, rozmaringos almaszósz

Majoros Zsolt receptje

2020. november 17.
  • 1 kg mangalicatarja
  • 1,5 kg mangalicazsír
  • 4 db friss babérlevél
  • 5 dkg friss kakukkfű
  • 2 dkg friss zsálya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db hegyes erős paprika
  • vékonyra szeletelt mangalica-zsírszalonna
  • frissen őrölt fekete bors
  • durva szemű só

Káposztás tészta
Hozzávalók:

  • 1 db fejes káposzta
  • 1 db nagyobb kínai kel
  • 250 g friss lasagne-tészta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 15 g barna cukor
  • 5 g bors
  • 10 g őrölt kömény
  • 5 dkg mangalicazsír
  • 2 cl pirított szezámolaj
  • kb. 5 dl zöldségalaplé vagy víz

Rozmaringos almaszósz
Hozzávalók:

  • 1 kg gála alma
  • 5 szál rozmaring
  • 3 db salottahagyma
  • 8 dkg vaj
  • 1 dl chardonnay

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Mangalicatarja elkészítése:
A tarját szeletekre vágjuk, bedörzsöljük sóval, borssal, és kevés mangalicazsíron hirtelen körbepirítjuk. Tepsibe tesszük, és felöntjük annyi zsírral, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a fűszereket és a felezett, kimagozott paprikákat. 130 ºC-os sütőben 2-3 órán keresztül letakarva sütjük. Hagyjuk a zsírban szobahőmérsékletűre hűlni, majd kivesszük és tálalásig pihentetjük.

Káposztás tészta elkészítése:

A fejes káposztát a barna cukorral és a vöröshagymával zsíron lepirítjuk, hozzáadjuk a köményt és a borsot, felöntjük annyi folyadékkal, hogy ellepje, majd puhára pároljuk. Leturmixoljuk és átpasszírozzuk.
A kínai kelt darabokra vágjuk, kevés mangalicazsíron hirtelen lepirítjuk, majd meglocsoljuk szezámolajjal. Egy tepsit szilikonos zsírpapírral kibélelünk, majd a kínai kellel kezdve a káposztakrémet és a lasagne-tésztát egyenletesen, több szinten rétegezzük.
A legfelső tésztaréteget káposztakrémmel zárjuk. 160 ºC-os sütőben 30 percig sütjük. Miután kivettük a sütőből, zsírpapírt teszünk a tetejére, és lesúlyozva kihűtjük.

Rozmaringos almaszósz elkészítése:

A vaj felét felolvasztjuk, a salottahagymát megdinszteljük rajta, sózzuk, és beletesszük a leszárazott rozmaringleveleket.
Hagyjuk, hogy kicsit kioldódjon a rozmaring aromája, majd ráöntjük az almát, kicsit átpirítjuk, és felöntjük a borral. Letakarva addig pároljuk, amíg majdnem az összes levét elforrja. A maradék vajat felkockázva folyamatosan adagoljuk az almához, majd leturmixoljuk.

Tálalás:
A káposztás tésztát a tepsiből kifordítjuk, majd szeletekre vágjuk, és 160 ºC-on készre sütjük. Amíg a tészta sül, a tarjaszeleteket forró serpenyőben, zsíron körbepirítjuk. Miután a tészta megsült, a vékonyra vágott mangalicaszeleteket rátesszük, majd a meleg almaszósszal tálaljuk. 


mangalicatarja , mangalicazsír , babérlevél , kakukkfű , zsálya , fokhagyma , kápia paprika , hegyes erős paprika , mangalica-zsírszalonna , fejes káposzta , kínai kel , lasagne-tészta , vöröshagyma , őrölt kömény , szezámolaj , zöldségalaplé , gála alma , salottahagyma , rozmaring , vaj , chardonnay