Majoros Zsolt receptje
2020. november 17.- 1 kg mangalicatarja
- 1,5 kg mangalicazsír
- 4 db friss babérlevél
- 5 dkg friss kakukkfű
- 2 dkg friss zsálya
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db kápia paprika
- 1 db hegyes erős paprika
- vékonyra szeletelt mangalica-zsírszalonna
- frissen őrölt fekete bors
- durva szemű só
Káposztás tészta
Hozzávalók:
- 1 db fejes káposzta
- 1 db nagyobb kínai kel
- 250 g friss lasagne-tészta
- 2 fej vöröshagyma
- 15 g barna cukor
- 5 g bors
- 10 g őrölt kömény
- 5 dkg mangalicazsír
- 2 cl pirított szezámolaj
- kb. 5 dl zöldségalaplé vagy víz
Rozmaringos almaszósz
Hozzávalók:
- 1 kg gála alma
- 5 szál rozmaring
- 3 db salottahagyma
- 8 dkg vaj
- 1 dl chardonnay
- só
Mangalicatarja elkészítése:
A tarját szeletekre vágjuk, bedörzsöljük sóval, borssal, és kevés mangalicazsíron hirtelen körbepirítjuk. Tepsibe tesszük, és felöntjük annyi zsírral, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a fűszereket és a felezett, kimagozott paprikákat. 130 ºC-os sütőben 2-3 órán keresztül letakarva sütjük. Hagyjuk a zsírban szobahőmérsékletűre hűlni, majd kivesszük és tálalásig pihentetjük.
Káposztás tészta elkészítése:
A fejes káposztát a barna cukorral és a vöröshagymával zsíron lepirítjuk, hozzáadjuk a köményt és a borsot, felöntjük annyi folyadékkal, hogy ellepje, majd puhára pároljuk. Leturmixoljuk és átpasszírozzuk.
A kínai kelt darabokra vágjuk, kevés mangalicazsíron hirtelen lepirítjuk, majd meglocsoljuk szezámolajjal. Egy tepsit szilikonos zsírpapírral kibélelünk, majd a kínai kellel kezdve a káposztakrémet és a lasagne-tésztát egyenletesen, több szinten rétegezzük.
A legfelső tésztaréteget káposztakrémmel zárjuk. 160 ºC-os sütőben 30 percig sütjük. Miután kivettük a sütőből, zsírpapírt teszünk a tetejére, és lesúlyozva kihűtjük.
Rozmaringos almaszósz elkészítése:
A vaj felét felolvasztjuk, a salottahagymát megdinszteljük rajta, sózzuk, és beletesszük a leszárazott rozmaringleveleket.
Hagyjuk, hogy kicsit kioldódjon a rozmaring aromája, majd ráöntjük az almát, kicsit átpirítjuk, és felöntjük a borral. Letakarva addig pároljuk, amíg majdnem az összes levét elforrja. A maradék vajat felkockázva folyamatosan adagoljuk az almához, majd leturmixoljuk.
Tálalás:
A káposztás tésztát a tepsiből kifordítjuk, majd szeletekre vágjuk, és 160 ºC-on készre sütjük. Amíg a tészta sül, a tarjaszeleteket forró serpenyőben, zsíron körbepirítjuk. Miután a tészta megsült, a vékonyra vágott mangalicaszeleteket rátesszük, majd a meleg almaszósszal tálaljuk.
mangalicatarja , mangalicazsír , babérlevél , kakukkfű , zsálya , fokhagyma , kápia paprika , hegyes erős paprika , mangalica-zsírszalonna , fejes káposzta , kínai kel , lasagne-tészta , vöröshagyma , őrölt kömény , szezámolaj , zöldségalaplé , gála alma , salottahagyma , rozmaring , vaj , chardonnay