Pohner Ádám receptje
2019. november 11.Tökfőzelék
Hozzávalók:
- 1 db zsenge főzőtök
- 2 db salottahagyma
- 4 dl tej
- 2 dl tejszín
- citromlé
- 10 dkg vaj
- 5 dkg kapor
Sertéspörkölt
Hozzávalók:
- 50 dkg mangalicatarja fagyasztva
- 1 fej vöröshagyma
- 1 l csirke- vagy sertésalaplé
- 2 ek fűszerpaprika
- 4 szelet pancetta
- 2 gerezd fokhagyma
- keményítő hideg vízben elkeverve
A tököt meghámozzuk, majd a mag körüli részéből csíkokat vágunk. A héjból és a magokból veloutét főzünk, amihez a hagymán megpároljuk a tökrészeket, majd felöntjük tejjel, tejszínnel, a legvégén kaprot, vajat teszünk bele és homogénre turmixoljuk. Átpasszírozzuk, sóval és citromlével ízesítjük, majd szifonba töltjük. A tökcsíkokat zsiradékon megpároljuk és a habos veloutéval találjuk.
A vöröshagymát durvára vágjuk, megpároljuk és felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a felére beforraljuk. Sózzuk. A mangalicatarját szeletelőgéppel 2 mm vastagságúra szeleteljük. Felforrósítunk egy serpenyőt, amiben először megpirítjuk a pancettákat, majd a vékony tarjaszeleteket. Ha megpirult, vékony szelet fokhagymákat szórunk rá, átforgatjuk és 1-1,5 dl paprikás alaplével felöntjük. Keményítővel sűrítjük és sűrűn rázzuk. Tálaláskor újhagyma frissen vágott zöldjével díszítjük.
kapor , mangalicatarja , főzőtök , salottahagyma , tej , tejszín