Az Ínyesmester Nábelek Zsófia által átdolgozott receptje
2020. november 17.Tészta
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 100 g vaj
- 50 g zsír
- 2 db tojás
- 1 dl tejföl
- 10 g élesztő
- 1 ek cukor
Töltelék
Hozzávalók:
- 1 kg zsíros túró
- 60 g vaj
- 2 db tojás
- 200 g cukor
- 1 db citrom héja
- 1 db vaníliarúd
- 1 dl tejföl
- 100 g mazsola (elhagyható)
- só
A tésztához a lisztet, vajat és a zsírt elmorzsoljuk, majd hozzágyúrjuk a tojásokat, a tejfölben elkevert élesztőt, cukrot és egy csipet sót. Könnyen formázható tésztát kell kapnunk, amit lisztezett felületen 1 centi vastagra nyújtunk, majd sodrófa segítségével tepsibe tesszük. A széleken lenyomkodjuk, az Ínyesmester leírása szerint a széleken kicsit felhajtjuk. Villával megszurkáljuk, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 5 percig elősütjük, majd kivesszük.
Ha mazsolát is használunk, áztassuk 10 percre meleg vízbe, majd szűrjük le és adjuk a túróhoz. A tojásfehérjéből és a maradék cukorból selymes habot verünk, majd a túróhoz forgatjuk. Simítsuk egyenletesen az elősütött tésztára, majd kenjük meg a tetejét tejföllel, ez megakadályozza, hogy kiszáradjon, plusz egy vékony fényes réteget képez a lepényen.
liszt , vaj , zsír , tojás , tejföl , élesztő , túró , vaníliarúd , citrom héja , mazsola