Cikkek

Knap Gábor

2024. június 17.

foci eb , németország , bratwurst , uefa euro 2024

A regionális német konyha bemutatására is szeretnék felhasználni a Labdarúgó-Európa-bajnokságot a szervezők. Egy valami máris biztos: a szurkolók egy életre megtanulják majd, mi az a Bratwurst.

A június 14-én kezdődött és július 14-ig tart a németországi foci EB. A meccsekre a tíz rendező városba, közel 2,7 millió rajongót várnak. Nekik a hagyományos német (street food) ételeket mutatnák be elsősorban, a mintegy 100 ezer, különleges szolgáltatásokat is biztosító jeggyel érkező szurkoló számára pedig nem csak foci, hanem kis túlzással gasztrofesztivál is lesz a torna.

A stadionokban és a szurkolói zónákban hagyományosan a sörről és a különféle német kolbászokról szól az EB. Előbbiből az egyébként holland Heineken és a német Bitburger lesz legkönnyebben megtalálható – lévén, hogy ezek hivatalos szponzorok. Utóbbiból pedig a báránybélbe töltött Frankfurter, az ugyancsak hagyományos, vastagabb Bratwurst vagy a híres Currywurst lesz ott szinte mindenhol. A Currywurst egyébként érdekes szerzet, hiszen szeletelve, sült burgonyával és fűszeres (curry-s) ketchuppal kapja kézbe a vendég. A negyedik, megkerülhetetlen szurkolói fogást, a Schnitzelt pedig Magyarországon nyilván senkinek sem kell bemutatni. Ha mégis, Vinkó József épp a Magyar Konyha júniusi lapszámában írt róla.


Sokcsillagos fogások is készülnek a stadionokban


Markus Gollus, az UEFA EURO 2024 vendéglátásért felelős vezetője a nemzetközi futballfesztivált a regionális német konyha népszerűsítésére kívánja felhasználni, ezzel pedig legfőképp a különleges vendégek találkozhatnak.
Ők azok a látogatók, akik extra és persze nagyon drága jegyeket vettek, ám az UEFA szabályzata szerint nem nevezhetők VIP vendégeknek: ez a címke kizárólag az Európai Labdarúgó-szövetség saját meghívottjaira (kormánytagok, a szponzorok képviselői, stb.) ragasztható.

Gollus tájékoztatása szerint 16 hónapig készültek arra, hogy vendégül lássák a világot. A nagyon fontos vendégek zökkenőmentes étkeztetése az 51 mérkőzésen több mint 2500 hostessnek és további csaknem 3000 fő kiszolgáló személyzetnek ad munkát. További 2000 szakács és 550 csapos, illetve 650 logisztikai szakember pedig szintén azon dolgozik majd, hogy mindenki időben megkapja az ételt és az italt.

Az egyes meccsek helyszínein a városban dolgozó vendéglátókkal működnek együtt, és arra törekednek, hogy az ételek túlnyomó része frissen, a stadionokban készüljön. Kiemelt szerepet kap a kovászos kenyér, különféle körözöttek és krémek, a fekete-erdei sonka. Berlinben tuti helyen van a menüben a Spreewaldi uborkának, Gelsenkirchenben pedig a helyi sajtnak. Kóstolhatók Ziegler párlatok és Markus Schneider borok is.

A stadionokba egyébként semmilyen étel nem vihető be, még gyümölcs sem, viszont nagyon baráti áron lehet enni és inni a meccsek közben. Dortmundban például egy korsó sör körülbelül 1 500, egy kolbász pedig nagyjából 1 100 forintnak megfelelő euróba kerül. A speciális, cateringet is magába foglaló jegyek tulajdonosai pedig természetesen odabent már nem kell fizessenek az ételekért és italokért. 

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló