A megszokottnál korábban kezdődött, és a jelek szerint tovább is tarthat idén a sárgabarack szezonja. Végre jöhetnek egymás után azok a sárgabarackos fogások, amelyekre egész évben vártunk! Íme a szerkesztőség kedvencei!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara várakozásai szerint a baracktermés ebben az évben közepes lesz, mivel a Dunántúlt a tavaszi fagyok jobban megkímélték, ugyanakkor az ország középső és északi részében jelentősebb a terméskiesés.
Hazánkban egyébként jelenleg mintegy 5 ezer hektáron termesztenek sárgabarackot, a legfontosabb termőtájak Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Pest, Somogy és Tolna vármegyékben találhatók. A termésmennyiség az évről évre jelentkező fagykárok miatt ingadozik, meghaladhatja akár a 35 ezer tonnát is, de 2023-ban csupán 6-8 ezer tonna termett.
Szezonban a legtöbben lekvárként igyekeznek megőrizni a sárgabarack zamatait, érdemes azonban a friss gyümölcsöt is beleépíteni a fogásokba. Erre mutatunk példákat.
Sárgabarack sajtkrémmel és zabkeksszel
Jahni László, a Kistücsök Étterem séfje desszertnek, vagy akár könnyed reggelinek is beillő barackos, sajtkrémes fogása akkor igazán izgalmas, ha nem az édes, hanem az enyhén sós, no és a citrusos ízek egészítik ki a barackot.
Serpenyőben sült kacsamáj barackkal és mandulával
Győrffy Árpád receptjét nem nehéz elkészíteni, ellenben eltart egy darabig. Egyszóval jó hétvégi foglalatosság, az eredmény pedig önmagáért beszél: nem csak elegáns, hanem nagyon finom is!
Sárgabarackcsatni
Bittera Dóra és Molnár B. Tamás csatnija kiváló kacsa- és báránysülthöz, grillezett hideg húsokhoz, májpástétomhoz vagy frissen sült szárnyasmájhoz. Sőt, akár rókagomba terrine-hez is, hiszen a kisebb méretű, friss rókagombának jól kivehető sárgabarack-illata van.
Sümegprágai szórt túrós sárgabarackkal
A végére pedig hoztunk egy igazán házias süteményreceptet Kalla Kálmántól. Ezt a túrós-barackos süteményt gyakorlatilag bárki el tudja készíteni. Épp olyan, mint a Nagyinál!