Előbb a TV szakácsok, majd az Insta-influencerek, ma meg főleg a TikTok-séfek készítenek olyan gasztrovideókat, amelyeknek talán a fele sem igaz. Vagy ha léteznek is az általuk készített ételek, inkább csak a szemünk kívánja őket.
Leginkább pedig azért, mert kreálásukkor fittyet hánynak minden konyhai alapszabályra. Az eredmény lehet, hogy látványos, de szinte biztosan nem finom. Íme néhány social media kajatrend, amelyeket tuti, hogy érdemes inkább tovább lapozni!
Csokis „süti” toastkenyérből
Hatalmasat megy, de egész egyszerűen rettenetes. Az ötlet lényege, hogy egy szelet toast kenyér közepére kerül egy kocka csoki, aztán rá egy másik szelet, majd egy pohárral lenyomva, „kiszaggatva” alkotnak csokival töltött karikát. Ezt teszik bele egy kenyérpirítóba (!), hogy csokikrémmel töltött falatkákat nyerjenek. Az igazán elvetemült tartalomgyártók még instant kakaóval is jól megszórják az egészet.
Azon kívül, hogy a hazai kínálatban kapható, előre csomagolt toastkenyerek túlnyomó részének fogyasztása egyszerűen semmilyen formában nem ajánlható jó szívvel, a trükk nyilván nem is működik, mert a pirítóban kizárt, hogy ne essen szét az egész. És amúgy is, miért gondolná bárki, hogy ez finom?
A híres pestos tojás
A fake receptek egyik legbizarrabb példája a pestoban sütött tükörtojás. Itt tényleg az történik, hogy a pestot serpenyőbe teszik és abban sütik meg a tojást.
De ami a videón működik, a valóságban a legkevésbé sem. A pesto friss fűszernövényekből készül, extra szűz olívaolajjal. Miért akarnánk ezek csodás, vibráló ízeit tönkretenni melegítéssel? A pesto és a hőkezelés együtt vakvágány. Inkább együk a már megsütött tojáshoz, frissen.
Szaftos (?) tészták a sütőből
A hozzávalók: száraztészta, húsleves, paradicsom, zöldfűszerek. A videókban ezek mind egyszerre kerülnek egy sütőbe is tehető serpenyőbe vagy üvegedénybe. A száraztésztát egyszerűen leöntik a levessel, vagy karikáznak rá egy hegynyi paradicsomot. Az állítás pedig az, hogy x perc sütés után ez jó lesz.
De nem lesz. A tészta biztos, hogy nem puhul meg egyenletesen, vagy ha igen, könnyen túlfő, és borzasztó állagú, ragacsos, szétesős valami lesz belőle. Ha működne ez a recept, már régen elterjedt volna. Nem véletlenül nem történt ez meg.
Mini tojások – csak erős idegzetűeknek!
Nehéz ma végig pörgetni tíz, főzős TikTok videót úgy, hogy ez ne legyen közöttük. Pedig még nézni is szörnyűséges!
Tojásokat fagyasztanak le nyersen, azért, hogy később, még jegesen megpucolva, keresztben szeleteket vágjanak belőlük. Ezeket a szeleteket sütik meg serpenyőben. Ez eredmény sok pici tükörtojás, amelyeknek bizonyára nagyon jót tett, hogy előbb lefagyasztották őket. Ha egyenletesen meg is sültek, jó eséllyel szétesnek, és állítólag még a szalmonella is nagyobb eséllyel él túl bennük, mintha hagyományosan készültek volna el.
Fetás-paradicsomos csoda az air fryerből
Csak a TikTokon történhet meg, hogy lazán repül a forrólevegős fritőzbe egy egész feta sajt, egy csomó koktélparadicsom, majd amikor ezek összesültek, megy rá csomó tészta, és voilá, meg is van a szuperfood!
Kár, hogy ez megint csak látványos, és csak mérsékelten finom. A különféle tésztaszószok krémessége sokféleképp elérhető, de ez a módszer nem megfelelő, hiszen a feta sós lében úszik, a melegtől pedig inkább szétesik, mint krémesre olvad. Maradjunk inkább a valódi szószoknál. Itt egy nagyszerű recept!