Cikkek

Kitzinger Szonja

2025. május 20.

Gourmet Fesztivál 2025

Három helyett négy napon át, május utolsó hétvégéjén, 22–25. között várja a gasztronómia szerelmeseit az MBH Bank Gourmet Fesztivál, amelynek hívószava ezúttal a „kedvencek”.


A rendezvény tematikája idén a „kedvencek” lesz, így az ország legjobb szakemberei kedvenc alapanyagaikat, termelőiket, ételeiket és ezekkel együtt saját személyes történeteiket hozzák magukkal. A helyszínen kiállító több mint hetven étterem, cukrászda és egyéb kulináris vállalkozás által kínált egyedülálló fesztiválmenüben mindenki megtalálhatja majd a saját kedvenceit, legyen az hazai klasszikus, trendi nemzetközi fogás vagy újhullámos desszert.


A kristálygombák támadása


A fesztiválnak idén is lesznek nagykövetei. Ketten közülük ráadásul egykor kollégák voltak: Tóth Szilárd a Salt Étterem Michelin-­csillagos séfje, illetve Farkas Fruzsina, aki először a Salt étterem pohárnokaként ismerkedett meg az alkoholmentes, fermentált termékekkel, ma pedig már kombucha- és vízikefir-tanfolyamokat tart. „Négyszáz évvel ezelőtt biztos, hogy boszorkánynak kiáltanak ki és máglyán égetnek el, ha meglátják a konyhámban a különféle színű, épp erjedő vagy már elkészült italokat” – mondja Farkas Fruzsina, aki ezek megkóstolását a nagyérdemű számára is biztosítja a rendezvényen. Azt mondja, a fermentáción átesett italok mindig ismertek voltak a Kárpát-medencében, a kombuchát például gombateaként nagyszüleink is fogyaszthatták. Elsőre ez ma éppúgy szokatlan lehet, mint a kristálygombával készült italok. A fanyar, nagyon színes, de ködös megjelenésű frissítőkhöz nyitottság kell. E tekintetben a fesztivál népe tesztelheti magát, Fruzsina standjánál kapható lesz ugyanis mentes bodzapezsgő, hibiszkuszkombucha málnával, bevállalósabbaknak eper-szagos mügés (gyógynövény, mandulás, marcipános ízjegyekkel) vízikefir. Azt mondja, a palackozott termékek szofisztikáltabb ízvilággal támadnak, afféle gyógynövénycuvée-ként igyekeznek híveket szerezni maguknak. Fruzsina számára megtisztelő, hogy két olyan ember mellett lehet nagykövet, akik már bizonyítottak. „Ez ráadásul kihívás is, hogy felnőjek hozzájuk” – teszi hozzá.



Tóth Szilárd, Farkas Fruzsina és Szabadfi Szabolcs


Szőke mangalicák húsa


A Gourmet nagykövetei mindig példaképek is egyben, akik olyan értékeket képviselnek, amelyek elérésére a fesztivál szervezői is törekszenek, legyen szó fenntarthatóságról, egészségtudatosságról, minőségi alapanyagokról, tiszta élelmiszerekről. Tóth Szilárd az ország egyik legjobb és legizgalmasabb étterme, a Michelin- és zöld csillagos SALT séfje, a hazai kortárs csúcsgasztronómia fontos szereplője, aki helyi és elsősorban organikus alapanyagokból hozza ki a legjobbat, az idei Gourmet-n ezt érlelt mangalicahúsokkal is demonstrálja majd. Nem is akármilyenekkel: Nyírmeggyesen létrehozott családi húsfeldolgozójának (SDC – Szatmár Dry Cured) legjavával érkezik, ezekből alkot. Érlelt húsait őshonos, törzskönyvezett, tiszta vérű, szabad tartásban nevelkedett szőke mangalicák adják. Ám az, hogy mit tálal a fesztivál közönségének, lapzártánk idején még nem volt tudható. Ami viszont biztos, hogy a húsok mellett a Salt Bakery kenyerei is bemutatkoznak.


Agymenés is várható


Ha már pékáru: Szabadfi Szabolcs standján is lesz mit kóstolni. „Szabi, a pék”-nek nagy szerepe van abban, hogy a hagyományos kovásszal készült pékáruk az elmúlt években szélesebb közönséghez is eljutottak. A fesztiválon évek óta csúcsminőségű pizzáival van jelen. A pizza most sem fog hiányozni repertoárjából, a meglepetés a feltétekben keresendő majd, de biztos, hogy amint fogalmaz, „valamiféle agymenésre is lehet számítani” tőle. Az első Gourmet Fesztiválra nyolc éve sikerült bekerülnie, azóta úgy érzi, hogy megtiszteltetés az ország legjobb éttermeivel együtt jelen lenni az eseményen. „Nagy dolog, hogy azóta minden évben bérelt helyem van, és százméteres sor mindig ki tud alakulni a standom előtt. Az pedig hab a tortán, hogy idén nagykövetként szerepelek az óriásplakáton, így most már anyukám is büszke lehet rám” – vet számot az eredményeivel Szabi. 




Tudta?


Marad a tavaly debütált pénztárcabarát kategória, így a legtöbb kiállító 2500 forint alatt is kínál kóstolnivalókat. 


A Gourmet itallapjáról idén sem hiányoznak majd a legjobb hazai szeszes italok, de nő az alkoholmentes italok kínálata is. 


A tanulni és szórakozni vágyókat a Gourmet Akadémia várja, ahol egy, kettő, sőt három Michelin-csillagot jegyző séfek is fellépnek. Vasárnap ismét a gyerekeké lesz a terep, akiket workshopokkal és meglepetésekkel várnak a szervezők. 


A vasárnap egyben családi nap is lesz, a 18 év alattiak ezen a napon idén is ingyen juthatnak be a rendezvényre. 


A jegyárak a tavalyihoz képest nem változtak, a napijegy elővételben 6500 forint, a három helyett idén négynapos bérlet 12 900 forintba kerül – részletek és jegyvásárlás a gourmetfesztival.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló