Cikkek

Knap Gábor

2024. július 11.

katalónia , spanyolország , pezsgő , cava , bor

Július 12-én ünneplik a borászok és a rajongók a katalán champagne, vagyis a cava világnapját. A tradicionális, palackban erjesztett pezsgőt a Penedès régióban a 19. században kezdték készíteni, a világnap pedig nagyszerű alkalom arra, hogy megkóstoljuk!

A cava kétségkívül Spanyolország legismertebb pezsgője és bátran mondhatjuk, hogy a legjobb minőségű is. Neve barlangot, vagy pincét jelent, ami a borok hosszú érlelésére utal, készítése pedig épp úgy történik, mint a francia champagne-ok esetében, vagyis a „methode traditionnelle” eljárást alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy abban a palackban vásárolhatjuk meg a pezsgőt, amelyben a hónapokig tartó, másodlagos erjedés is történt.


Tisztára mint Champagne-ban!


A cavát elsősorban a spanyolországi Katalónia Penedès régiójában készítik. Az első ilyen Josep Raventós Fatjó nevéhez fűződik, még 1872-ből. Cava elsősorban három helyi szőlőfajtából készül, de az utóbbi években többen is kísérleteznek olyan nemzetközi fajtákkal, amelyek a champagne-oknál jól beváltak, így chardonnay-val és pinot noirral.

A tradicionális pezsgőkészítési eljárás során a szüretet követően óvatosan préselik a szőlőt, majd – többnyire acéltartályokban – elkészítik az alapbort. Ezt töltik palackokba, cukrot és élesztőt tartalmazó, ún. tirázslikőr társaságában. Ez utóbbi indítja be a palackban történő másodlagos erjedést, amely során a bor pezsgővé, azaz szénsavassá válik.




A cava-t legalább kilenc hónapig érlelik seprőn, a prémium kategóriás cavák pedig rendre ennél is hosszabb időt töltenek el a palackban a degorzsálás előtt. Utóbbinak azt nevezzük, amikor a palackok nyakába gyűlt seprőt lefagyasztják és kilövik, beállítják a pezsgő végleges édességi fokát és pezsgősdugóval, drótkosárral látják el.


Könnyen csatlakozhatunk az ünnepléshez


Az alap cavát követő minőségi kategória a Cava Reserva, amely legalább 15 hónapos érleléssel készül, a Gran Reserva pedig legalább 30 hónapot tölt a palackban.

Ez a tradicionális pezsgő ma már Spanyolország legfontosabb gasztronómiai exportcikkei közé tartozik. Évente több mint 200 millió palackot értékesítenek belőle világszerte, ezt pedig az is megkönnyíti, hogy magas minősége ellenére az ára sokkal kedvezőbb, mint a francia pezsgőkéi.

Jól párosítható különféle ételekkel. A szárazabb változatokat leginkább tengeri fogásokhoz, salátákhoz fogyasztják, az extra brut társa hagyományosan az ibérirai sonka, az olíva és a könnyedebb tapasok.

A nemzetközi cava nap köré – elsősorban persze Spanyolországban – számos programot szerveznek, de a kezdeményezésnek korántsem csak az a célja, hogy vezetett kóstolókon vagy pincészetekben élvezze a közönség a pezsgőket. Az International Wine Association arra hívja fel a figyelmet, hogy a globális cava ünnephez úgy is tudunk csatlakozni, hogy a vacsora mellé fogyasztunk el egy pohár katalán pezsgőt. Ha pedig megörökítjük a pillanatot, használjuk a #CavaMoments hashtaget!


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek