A Bartók Béla út csendesebb részén, a Kosztolányi Dezső tértől nem messze nyílt meg szeptemberben a Pont.Itt Cafe, ahol a kávé és a BBQ áll a középpontban. Szokatlan párosítás, ugye? Kipróbáltuk.
Bevállalós lokáció és koncepció, közvetlen hangulat, vidám színek, apró vendégtér: a Pont.Itt.Cafe-ról messziről látszik, hogy szerelemprojekt, abból is az a fajta, amilyet minden bizonnyal csak egyszer csinál az ember életében.Cikkek
Keresztes-Takács Lajos nem hivatásos szakács, legalábbis ami a papírokat illeti, habár az elmúlt években jónéhány BBQ tanfolyamot elvégzett és jókora pop up események pitmastereként is megállta már a helyét - bár elmondása szerint sokat kell még sütnie, hogy ezt a titulust kiérdemelje. A Pont.Itt.Cafe egyik fő iránya tehát a smoker, és a benne készülő ételek.
Kertesi Balázs séf pedig a Halkakasban, Budapest Jazz Clubban illetve több éves külföldön szerzett tapasztalatokkal felvértezve afféle kozmopolita látásmóddal alakítja a kínálatot. Így bukkanhatnak fel olyan ételek - a klasszikusokon túl - a napi menüben is, mint a székelykáposzta bodaggal, a cigány pörkölt vagy a skót húsleves.
A Pont.Itt.Cafe gondolata 4-5 éve érlelődött az alapítóban. Sári Lajos (Víztükör étterem Sóstó, Match-Point étterem Sóstó) támogatásával valósággá is vált a Bartók Béla út kevésbé frekventált felének új brunch étterme.
A Pont.Itt.Cafe-t – főleg hétvégén – elsősorban reggelizőhelyként kezdték el használni a környékbeliek. Tojásételek, bagel és péksütemények képezik a fő választékot, és persze a BBQ fogások sem hiányozhatnak. Némely ételben pedig összeér a kettő, mi is egyből az Eggs Smoke nevű ételt választottuk, ami egy Eggs Benedict, BBQ tarjával. A tojások és a hús english muffin ágyon érkezik, friss salátával. A BBQ tarja helyett kérhető lazaccal, mozzarellával és serrano sonkával is. Másik kedvencünk a sajttal és serranoval töltött omlett.
Kiadós, ráérős reggelik ezek, amelyeket hosszan érdemes kiélvezni. A kávézó belső tere, annak ellenére, hogy apró, remekül osztott, és annak is megteremtették a feltételeit, hogy a reggeli után a vendégek akár dolgozni is maradjanak, illetve délután a lazulás is belefér, ezt segíti a változó borkínálat, a prosecco és a barfood-ok is. A hangulat és a lépték is otthonos, ezt kihasználva pedig már tervezik a tematikus vacsorákat és kulturális eseményeket is.
„Hónapokig melóztunk rajta, hogy a hely tükrözze azt a szellemiséget, amit megálmodtunk” – mondja Lali. Az üzlet egyébként korábban optikaiként üzemelt, így jókora átalakítás kellett megelőzze a nyitást, mégis egyből meglátták benne a fantáziát. „Tudtam, hogy ha erről a helyről lemaradok, életem végéig bánni fogom” – emlékszik vissza a pitmaster.
A BBQ mellett a Pont.Itt.Cafe másik fontos terméke a speciality kávé, amelynek alapanyaga a Maran Coffee-ból érkezik. Ennek köszönhetően sötétebb és világosabb pörkölésű kávéból is kiemelkedő a kínálat, ráadásul hétről-hétre különböző tájakról érkező kávékat tesznek az őrlőkbe.
A barista csapat tagjai - Andris, Doma, Gergő – szinte a kezdetektől kivették részüket a hely atmoszférájának kialakításában. Illetve Losonczy Marcell (Maran Coffee) támogatásával váltak a speciality kávék fáradhatatlan képviselőivé.
De hogy jön össze a kávé és a BBQ? A megoldás nagyon egyszerű: mindkettő középpontjában a közösség és az illatok állnak. A kávé pörkölésekor felszabaduló illatok és a smokerben készülő hús zamata együtt különleges élményt ad. Ráadásul a BBQ és a jó kávé is másokkal együtt élvezetes igazán. A Pont.Itt.Cafe minden szegletéből ez a bensőséges hangulat árad. És ez a város rohanósabb, forgalmasabb részén talán tényleg nem is tudna működni.
Pont.Itt.Cafe
1115 Budapest, Bartók Béla út 90.