Receptek

Harcsapaprikás kapros túrógombóccal, mangalicapörccel

Pataky Péter receptje

2025. november 14.
  • 1 kg harcsafilé
  • 20 dkg hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb lecsópaprika
  • 1 paradicsom meghámozva
  • 10 dkg mangalicaszalonna
  • fűszerpaprika
  • friss kapor
  • 0,5 liter halalaplé vagy halászlé
  • 1 ek liszt

 

Túrógombóc


Hozzávalók:

  •   50 dkg túró
  •   25 g búzadara
  •   2 tojás
  •   frissen vágott kapor


ADAG: 4 főre

A harcsafiléből 4 db, egyenként 20-25 dkg-os szeletet vágunk. 2 liter víz és 12 dkg só keverékében 2 órán át állni hagyjuk. Kivesszük, leszárítjuk, félretesszük. A mangalicaszalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük a zsírját, a pörcöt kiszedjük. A hagymát, fokhagymát és zöldpaprikát felkockázzuk, és a zsíron alaposan megdinszteljük. Hozzáadjuk a darabolt, hámozott paradicsomot, a fűszerpaprikát, és pörkölt alapot főzünk. Közben 3-4-szer is felöntjük alaplével vagy halászlével, majd 1 dl tejföl és 1 dl tejszín keverékével krémesre turmixoljuk. Sózzuk, és ha kell, fűszerezzük csípős paprikával, borssal. A halfiléket leszárítjuk, paprikás lisztbe forgatjuk, és kevés zsíron vagy olajon kisütjük, ügyelve, hogy ne száradjanak ki. Paprikás mártással, kapros gombócokkal, mangalicapörccel és friss kaporral megszórva tálaljuk.

Túrógombóc: A hozzávalókat összekeverjük, és lefedve legalább 5 órára a hűtőbe tesszük. A hűtőből ki véve formázzuk, és sós vízben, lassú tűzön kifőzzük. Elzárjuk alatta a tüzet, és még fél óráig lefedve hagyjuk.

harcsa , túrógombóc , mangalicapofa , kapor

Kapcsolódó cikkek