Pataky Péter receptje
2025. november 14.- 1 kg harcsafilé
- 20 dkg hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb lecsópaprika
- 1 paradicsom meghámozva
- 10 dkg mangalicaszalonna
- fűszerpaprika
- friss kapor
- 0,5 liter halalaplé vagy halászlé
- 1 ek liszt
- só
Túrógombóc
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 25 g búzadara
- 2 tojás
- frissen vágott kapor
A harcsafiléből 4 db, egyenként 20-25 dkg-os szeletet vágunk. 2 liter víz és 12 dkg só keverékében 2 órán át állni hagyjuk. Kivesszük, leszárítjuk, félretesszük. A mangalicaszalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük a zsírját, a pörcöt kiszedjük. A hagymát, fokhagymát és zöldpaprikát felkockázzuk, és a zsíron alaposan megdinszteljük. Hozzáadjuk a darabolt, hámozott paradicsomot, a fűszerpaprikát, és pörkölt alapot főzünk. Közben 3-4-szer is felöntjük alaplével vagy halászlével, majd 1 dl tejföl és 1 dl tejszín keverékével krémesre turmixoljuk. Sózzuk, és ha kell, fűszerezzük csípős paprikával, borssal. A halfiléket leszárítjuk, paprikás lisztbe forgatjuk, és kevés zsíron vagy olajon kisütjük, ügyelve, hogy ne száradjanak ki. Paprikás mártással, kapros gombócokkal, mangalicapörccel és friss kaporral megszórva tálaljuk.
Túrógombóc: A hozzávalókat összekeverjük, és lefedve legalább 5 órára a hűtőbe tesszük. A hűtőből ki véve formázzuk, és sós vízben, lassú tűzön kifőzzük. Elzárjuk alatta a tüzet, és még fél óráig lefedve hagyjuk.
harcsa , túrógombóc , mangalicapofa , kapor




