Márk Szonja receptje
2025. december 19.1 darabhoz:
Habcsók alaprecept:
2 tojásfehérje
125 g kristálycukor
1/3 tk. almaborecet
1/3 tk. étkezési keményítő
A díszítéshez:
1 tk. szárított rózsaszirom
egy marék pisztácia, durvára aprítva
Melegítsük elő a sütőt 130 fokra (légkeve- résest 110 fokra).
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Rajzoljunk rá egy kb. 20 centiméter átmérőjű kört, és fordítsuk meg.
Verjünk lágy habot a tojásfehérjéből. Adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá legalább 5 percig, hogy a cukor feloldódjon.
Keverjük hozzá az ecetet, a keményítőt, és verjük még 1 percig.
Két evőkanállal dolgozva adagoljuk a habot a sütőpapírra az előrajzolt kör mentén. Tegyünk le egy kanálnyi habot, majd tegyük mellé a következőt, és így tovább, amíg körbe nem érünk.
Szórjuk meg rózsaszirommal és pisztáciával. Süssük 1 óráig. Amikor kész, hagyjuk zárva a sütő ajtaját még 10 percig, majd támasszuk ki egy fakanállal, hogy a habcsók lassan hűljön ki. 1 óra múlva vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.
(A recept Márk Szonja Édes ajándékok című könyvéből származik, melyet a Boook Kiadó adott ki 2007-ben. A recept átvétele a kiadó jóváhagyásával történt. A recepteket a Magyar Konyha 2022 decemberi számában közöltük.)




