Receptek

Osztrák császármorzsa

Magyar Konyha receptje

2025. december 17.

6 tojás

400 ml tej

200 g liszt

3 ek kristálycukor (a tojásfehérjéhez)

2 ek mazsola

1 zacskó vaníliás cukor

kevés rum

kevés reszelt citromhéj

1 csipet só

kb. 50 g vaj a sütéshez

1 ek kristálycukor (a karamellizáláshoz)

porcukor

fahéj

ADAG: 4 főre

Tegyük a mazsolákat egy tálba, öntsünk rá egy kis rumot, és hagyjuk állni 15 percig. A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját tegyük egy keverőtálba. Adjunk hozzá tejet, egy kis reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot és a lisztet, majd keverjük sima tésztává. 


A tojásfehérjét a kristálycukorral és egy csipet sóval verjük kemény habbá, és keverjük hozzá a tésztához. 


A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy nagy vagy két kisebb (tapadás­mentes) tűzálló serpenyőben ol­vasszuk meg a vajat. Öntsük a serpenyőbe a masszát és egy-két perc elteltével szórjuk bele a lecsepegtetett mazsolákat. Ha az alja már világosbarnára sült, fordítsuk meg a tésztát és 6-8 perc alatt süssük készre az előmelegített sütőben.


A császármorzsát két villával szaggassuk kisebb darabokra. Tegyünk vajdarabkákat a tetejére, szórjuk meg egy kis kristálycukorral, és felső sütési móddal karamellizáljuk egy kicsit a cukrot.


Vegyük ki a serpenyőt a sütőből, és tegyük a császármorzsát előmelegített tányérra. Szórjuk meg porcukorral és egy kis őrölt fahéjjal.


Kínálhatjuk szilvakompóttal, almapürével vagy erdeigyümölcs-lekvárral. Elkészíthetjük a tűzhelyen is, ha mindkét oldalát ott sütjük meg, és a végén fedővel lefedve karamellizáljuk a cukrot.




Tudta?


Ferenc József császárnak a főtt marhafartő mellett a császármorzsa volt a kedvenc étele, nem véletlenül nevezik az osztrákok kedvenc desszertjét Kaiserschmarrnnak. A legenda szerint egy parasztember palacsintát akart készíteni Ferenc Józsefnek és Erzsébet királynénak, de annyira izgult, hogy a palacsinta összevissza szakadt. Gyorsan szilvalekvárt tett rá és úgy kínálta. Az uralkodópár pedig máris kérte a receptet. Mások szerint az udvari szakács készítette Sisinek. Egy biztos, az osztrák változat szerint liszttel, itthon pedig búzadarával készül. Palacsintatészta vagy grízes tészta? Ha feltesszük a kérdést, ma már itthon is sokan az osztrák típusú császármorzsára szavaznak!

császármorzsa

Kapcsolódó cikkek