Életmód

Orbán Szilvia

2022. január 2.

Az évvégi túlevés után szükség lehet pár jól bevált praktikára.

Függetlenül attól, hogy halászlével, töltött káposztával, rántott halakkal és húsokkal volt tele a tányérunk, vagy mézeskalácsot, bejglit, ezerféle aprósüteményt ettünk kontroll nélkül, vagy pukkadásig ettük a virslit és a kolbászt, esetleg a szokásosnál jobban elmerültünk az alkoholok világában, mostanra már biztosan rá sem bírunk nézni a legtöbb ételre.

Amikor a nadrágszíj megszokott bősége feszítő kényelmetlenséggel jár, a belsőnk egyre csak kavarog és ég az elmúlt napok megterhelésétől, a gyomorsav pedig szinte fojtogat, akkor biztosan eljött az ideje, hogy megoldást keressünk. A savlekötők, emésztéskönnyítő bogyók és porok mellett jó tudni, hogy az étkezéssel is tehetünk, a helyzet javításáért.

De mi a különbség a gyomorégés és a reflux között? A savas reflux lényegében egy viszonylag gyakori egészségügyi állapot, amelynek súlyossága az egészen enyhétől a komolyig terjedhet, míg a gyomorégés a reflux egyik tünete.




Megelőzés


Sokak számára a gyomorégés az ünnepi időszak egyik szokásos, bár kellemetlen velejárója, ám ezt egyáltalán nem kell elfogadnunk. Már a tünet kialakulásának megakadályozására is sok mindent tehetünk: együnk például inkább több, de kisebb adagot. Ha óriási mennyiséget pakolunk a tányérra, nyomást helyezünk nyelőcsőre, ami szinte biztos garancia a nem kívánt tünetek megjelenésére, ráadásul a szokásosnál nagyobb ételmennyiség a szervezetet is arra ösztönzi, hogy több gyomorsavat termeljen a tápanyagok feldolgozásához.

Ha lassabban eszünk, az is segíthet. Ilyenkor ugyanis ösztönösen jobban megrágjuk az ételt, ami egyrészt megkönnyíti a lenyelt étel megemésztését, másrészt a túlevést is megelőzheti, hiszen az agynak így több ideje van felismerni, hogy a gyomor már ténylegesen megtelt, mintha hirtelen mindent csak behabzsolnánk.

Ajánlatos az utolsó étkezést nem közvetlenül a lefekvés előttre időzíteni, mert vízszintes helyzetben a gyomortartalom sokkal jobban nyomja a záróizmot. Az utolsó étkezés legyen minimum 3 órával az ágyba kerülés előtt.

Ha viszont már megtörtént a baj, és a tüneteket nem sikerült megelőzni, sincs veszve minden: pár élelmiszer kifejezetten segíthet.



Zabpehely, zabkása

A magas rosttartalmú élelmiszerek, amilyen például a zabpehely is, csodákra képes gyomorégés esetén.
„A zabkása, a barna rizs, vagy a zöldségek kifejezetten ajánlottak, és hasonlóan jótékony hatásúak az olyan, alacsony savtartalmú ételek is, mint például a banán, a diófélék, vagy a karfiol” – magyarázza a dietetikus.



A teljes kiőrlésű gabonaféléket könnyebb megemészteni, és kevesebb gyomorsav termelésére késztetik a szervezetet, s egyszerűen elkészítve kifejezetten kíméletesek az emésztőrendszerrel.

Dinnye, uborka

A magas víztartalmú élelmiszerek valójában gyengítik a gyomorsavat, érvel a szakember, ezért a panaszok jelentkezésekor ajánlott például a dinnyék, vagy a januárban sokkal elérhetőbb uborka- vagy salátafélék fogyasztása.




Alacsony zsírtartalmú joghurt

Bár manapság kifejezett trend a teljes zsírtartalmú tejtermékek előnyben részesítése, akkor, ha gyomorégéssel küzdünk, mégis ajánlott a zsírszegény változatokat keresni.



„Az alacsony zsírtartalmú joghurt vagy tej kifejezetten enyhíti a gyomorsav által okozott panaszokat. Ilyen esetben a zsír csak ront a helyzeten, és gyakorlatilag borítékolható a reflux” – állítja a táplálkozástudós.

Gyömbér


Ez a növény igazi gyógyír a rendetlenkedő emésztőrendszer számára. A kismamák valószínűleg már tudják, hogy a gyömbérital vagy a gyömbéres keksz az émelygés egyik remek ellenszere. De gyomorégés esetén is segíthet: a friss gyömbérből főzzünk fűszeres teát, vagy egy kis darabot aprítsunk a reggeli smoothie-nkba.



Zöldségek


Lehet, hogy a zöldségfélék nem a legnagyobb sztárok a decemberi-januári konyhában, de annak, aki az ünnepek utáni gyomorégéssel küzd, a legjobb barátai lehetnek. A leveles zöldek, a gyökérzöldségek vagy a borsófélék kiválóan tompíthatják a kellemetlen tüneteket – arra azonban figyelni kell, hogy a készítésük során csínján bánjunk a fűszerekkel és a fokhagymával.



Aloe vera


Az aloe veráról általában a napégés enyhítésére szolgáló, átlátszó-halványzöldes, zselés anyagra asszociálunk, de ahogyan a bőrön, külsőleg enyhíti a gyulladást, úgy belsőleg alkalmazva is csodákra képes. Keverjük italba, turmixba, vagy egyszerűen tartsunk egy palack bolti aloe italt a hűtőben, a biztonság kedvéért.



Paszternák

Jó tudni, hogy ha a nehezebb ételekhez paszternákot is adunk, azzal úgy tehetjük a fogást ízgazdagabbá, hogy közben nem emeljük azok zsírtartalmát – ezzel pedig egyben csökkentjük a gyomorégés esélyét is.
Törekedjünk arra, hogy inkább a friss hozzávalók mennyiségét növeljük az adott ételben a zsír helyett. Ha például melengető téli levesre vágyunk, a recept által megadott tejszín mennyiségének a felét cseréljük paszternák- vagy burgonyapürére. Így a leves íze semmilyen csorbát nem szenved, de a zsírtartalma jelentősen csökken, ami pedig látványosan csökkenti a gyomorégés és reflux kockázatát.



Kamillatea

A kamillavirágból főzött tea kifejezetten nyugtatólag hat a rendetlenkedő gyomorra, hangsúlyozzák a szakértők, ezért annak, aki hajlamos a gyomorégésre, ajánlott, hogy mindig legyen belőle otthon, forrázásra készen.



Édeskömény

Az édesköménnyel jelentősen csökkenthető az ételek savassága, hiszen kitűnő lúgosítóként ismert, fogalmaz a dietetikus. Ez a tulajdonsága pedig segít, hogy a fogás egyéb, magas pH-értékkel rendelkező hozzávalóinak hatását kiegyenlítse, ezáltal kompenzálja a gyomorsav túltermelését.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra